Ангела Меркель і Володимир Путін / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркельзакликала президента Росії Володимира Путіна звільнити українських моряків, взятих у полон біля Керченської протоки 25 листопада.

На сайті Меркель йдеться, що вона сказала про це в телефонній розмові, яка відбулася за її ініціативою в понеділок, передає lb.ua.

Головною темою розмови була ситуація в Керченській протоці. Меркель, зокрема, наголосила на необхідності безперешкодного пропуску суден через протоку.

Відео дня

Крім того, було порушено тему газового транзиту через Україну після 2019 року, коли закінчується чинний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Також Меркель і Путін говорили про ситуацію в Сирії, зокрема про формування Конституційного комітету, та Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Читайте такожПолторак пояснив, чому українські моряки не стріляли у відповідь під час атаки росіян

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" й двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід із порту Одеса в порт Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після цього їх перевезли до московських слідчих ізоляторів "Лефортово" і "Матроська тиша".