Воєнний стан запроваджено у 10 областях / фото УНІАН

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник заявляє, що проведення 23 грудня місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах з областей, де запроваджено воєнний стан, вже неможливе.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам перед засіданням комітету, коментуючи розгляд сьогодні комітетом президентського законопроекту про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення проведення місцевих виборів, призначених на 23 грудня.

«Комітет щодо цього проекту буде, скоріш за все, формулювати рекомендаційне рішення щодо необхідності реформи законодавства про правовий режим воєнного стану, щоб воно повністю відповідало викликам гібридних війн, які ведуться сьогодні в світі, зокрема, проти України», - сказав депутат.

Відео дня

На уточнююче питання, таким чином, виборів 23 грудня не буде, Вінник відповів: «23-го виборів не буде».

Він додав, що цей законопроект вже втратив свою актуальність. «23 грудня - це неділя. Банально, за будь-яких обставин, ми ні проголосувати, ні провести вибори не зможемо», - наголосив секретар комітету.

Читайте такожВолкер розраховує на непродовження в Україні воєнного стану

Як повідомляв УНІАН, 28 листопада в Україні набув чинності закон про затвердження указу президента «Про запровадження воєнного стану в Україні» на 30 діб на територіях 10 областей, розташованих уздовж російського кордону і придністровської ділянки українсько-молдавського кордону, а також уздовж узбережжя Чорного і Азовського морів.

Воєнний стан запроваджено у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та у внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії до 26 грудня.

29 листопада Центральна виборча комісія затвердила рекомендації про скасування виборів в ОТГ у 10 областях, де запроваджено воєнний стан. Йдеться про 45 перших та 7 додаткових виборів, призначених на 23 грудня, а також про 19 проміжних виборів, які мали відбуватися впродовж найближчих тижнів.

3 грудня Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про внесення зміни до статті 28 закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення проведення місцевих виборів, призначених на неділю, 23 грудня 2018 року.

В цьому законопроекті президент пропонує, щоб дія закону щодо заборони проведення в умовах воєнного стану виборів до органів місцевого самоврядування не поширювалась на проведення місцевих виборів, призначених на неділю, 23 грудня. Йдеться про те, щоб зробити виняток і провести голосування в низці новоутворених об’єднаних територіальних громад.