Варфоломій звернувся до митрополита Епіфанія / фото peoples.ru

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що після надання автокефалії Українська церква стає вільною від будь-якого зовнішнього тиску і втручання, які були не на користь власної ідентичності.

Читайте такожКонстантинопольський патріархат прийняв мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи" – Варфоломій

Про це йдеться у його зверненні до Епіфанія, яке Вселенський патріарх зачитав після підписання томосу про автокефалію Православній церкві України.

Відео дня

«Ось, для нього (українського народу – УНІАН) також прийшла пора, так само, як і для багатьох інших православних народів, щоб насолоджуватися священним даром визволення та незалежності, стаючи вільним від будь-якого зовнішнього тиску і втручання, які досить часто були не на користь власної ідентичності», - заявив він.

Варфоломій сказав, що «ви мали повне право просити і вимагати автокефалії. Це було право і привілей Константинопольської матері-церкви дарувати вам томос автокефалії».

«Ми щиросердечно молимося, що ви доведете, що є гідними цього дару і занурите себе як улюблені побратими інших церков-сестер у всеправославну єдність та співпрацю, а також у нашу спільну присутність і працю у сучасному світі, який є спраглий невичерпних духовних скарбів», - додав Вселенський патріарх.