У Стамбулі Варфоломій вручив томос про надання автокефалії / фото УНІАН

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив про утвердження автокефальної Православної церкви України.

Про це Епіфаній сказав під час виступу у соборі святого Георгія у Стамбулі після церемонії вручення йому вселенським патріархом Варфоломієм томосу про надання автокефалії ПЦУ.

Епіфаній зазначив, що «від часу утвердження митрополії Києва і всієї Русі протягом семи століть мати-церква - Вселенський патріархат - незмінно виявляла турботу про нашу церкву – свою дочку, дбаючи про те, щоб вона зростала в побожності та благочесті».

Відео дня

За його словами, через обставини часу і «дії сил світу цього» понад три століття зв’язок Києва з матір’ю-церквою був ослаблений, однак ніколи не був забутим і розірваним.

«Як після темряви нічної знову сходить сонце, так і нині давня несправедливість завдяки мудрості вашої всесвятості (вселенського патріарха Варфоломія – УНІАН) та святого і священного синоду матері-церкви усунута, а справедливість відновлена», - наголосив митрополит Київський і всієї України.

«Нині дочка українська з волі Божої зросла і утвердилася», - наголосив Епіфаній, додавши, що на Об’єднавчому соборі 15 грудня роз’єднання, що до недавнього часу було в українському православ’ї, подолано, а єднання відновлене.

Читайте такожТомос про автокефалію довершить утвердження самостійності Української держави - Порошенко

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

5 січня вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про надання автокефалії Православній церкві України.

У томосі йдеться про те, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.

У документі також викладені основні засади функціонування ПЦУ.

Сьогодні, 6 січня, у соборі святого Георгія у Стамбулі Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.