Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявив, що зі створенням автокефальної Православної церкви України, були розірвані останні пута, які прив’язували Київ до Москви з її фантазіями про Україну як канонічну територію Російської православної церкви.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час різдвяної літургії в Софійському соборі, першого богослужіння після надання томосу про автокефалію ПЦУ.

Читайте такожРеакція Москви на Томос свідчить про її слабкість – Порошенко

Відео дня

«Створення автокефальної Православної церкви України і є запорукою нашої незалежності. Це – основа основ нашої духовної свободи. Ми розірвали останні пута, які прив’язували нас до Москви з її фантазіями про Україну як канонічну територію Російської православної церкви. Цього немає і вже не буду», - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, 6 січня, в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанию. У томосі йдеться, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.