Вид на Андріївську церкву / фото УНІАН

Новостворена Православна церква України здійснила духовне об’єднання зі церквою-матір’ю.

Про це в інтерв'ю “Прямому” розповів екзарх Вселенського патріархату, архієпископ Даниїл Памфілійський, спростовуючи твердження про залежність ПЦУ від Константинополя.

Читайте такожТомос про автокефалію ПЦУ: опубліковано повний текст історичного документу

Відео дня

«Що мене одразу здивувало це те, що деякі особистості почали закидати Вселенській патріархії, що в Томосі вписана якась духовна залежність Української церкви від Константинополя. Звісно, це є церква-матір. Ми маємо духовні стосунки з церквою-матір'ю. Це не означає, що Українська православна церква є залежною від Константинополя — вона має духовне споріднення з нею, вона визнає звершність Вселенського патріарха як першого серед рівних. Але це не означає, що вона має якусь залежність від Константинополя. Ви згадали про миро: миро буде надаватись Вселенською патріархією Київській метрополії. Це знову підкреслює спорідненість двох церков. Це не обмежує церков, а навпаки надає нам можливість бачити, що ми є духовно об'єднанні з церквою-матір'ю», – пояснив архієпископ.

Нагадаємо, 7 вересня 2018 року в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні, Даниїл Памфілійський був призначений Вселенським патріархом Варфоломієм І представником у Києві.