Ілюстрація / фото УНІАН

Росія ніколи не піде на застосування Женевської конвенції в суді над полоненими українськими моряками. Це означало б визнання війни проти України.

Читайте також"Відчуваю провину перед Україною": російський активіст розповів про підтримку полонених моряків (фото)

Про це розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Обозреватель». Він додав, що крім того, конвенція створила б для Росії чисто економічні та логістичні незручності.

Відео дня

"Адже військовополонених не можна тримати у в'язниці. Повинні бути створені спеціальні табори зі спеціальними умовами для їх утримання... Хоча якби російський суд брав до уваги Женевську конвенцію, то українські моряки взагалі не залучалися б до відповідальності. Адже вони не вчинили жодного військового злочину або злочину проти людяності", – пояснив Мусієнко.

Але ось з видачею військовополонених, якщо суворо дотримуватися Женевської конвенції, можуть виникнути певні проблеми, додав він. Адже конвенція визначає, що за домовленістю між сторонами, в даному випадку Україною і Росією, полонені можуть бути передані третій стороні.

"Тобто, будь-якій державі, яка бере на себе відповідальність взяти цих людей. Але після цього немає чітко виписаної процедури, як і за яких умов вони з цієї третьої країни передаються Україні", – підвів підсумок експерт.