Луценко додав, що в цілому щодо 41 високопосадовця часів Януковича триває слідство \ фото УНІАН

Вирок екс-президенту Віктору Януковичу є серйозним сигналом для президента РФ Володимира Путіна.

Читайте такожВинен: Януковичу дали 13 років за держзраду і пособництво у веденні агресивної війни

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Відео дня

«Засудження Януковича за державну зраду є вироком не лише для нього, але і серйозним сигналом для Путіна, який там (у вироку – УНІАН) згадується неодноразово. Також він є серйозним сигналом для всіх інших нинішніх і майбутніх високопосадовців – що закон один для всіх», - наголосив Луценко.

За словами генпрокурора, в судах на завершальній стадії перебувають справи голови фракції Партії регіонів у парламенті минулого скликання Олександра Єфремова (за державну зраду), колишнього міністра юстиції Олександра Лавриновича, також за державну зраду заочне судочинство триває щодо екс-міністра енергетики та вугільної промисловості, екс-голови правління НАК «Надра України» Азарова Едуарда Ставицького, колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, колишнього голови НБУ Сергія Арбузова.

Крім того, сказав Луценко, на фінальній стадії перебувають заочні досудові слідства по справах екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Як додав Луценко, в цілому щодо 41 високопосадовця часів Януковича триває заочне досудове або судове слідство.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Оболонський райсуд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі. Суд визнав його винним у вчиненні держзради та підготовці й розв’язуванні агресивної війни.

Разом з тим, суд виправдав Януковича за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу у зв’язку з недоведеністю у діях обвинувачуваного складу кримінального правопорушення.

Строк покарання Януковича обраховуватиметься з моменту його затримання.

Також суд постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати на проведення експертиз у сумі 98 тис. 561 грн.

Адвокати екс-президента заявили про намір оскаржити відповідне рішення суду.