Ілюстрація / REUTERS

Європейський суд з прав людини не відмовлявся задовольняти запит України, в якому Київ просив застосувати забезпечувальні заходи проти Росії, як про це заявили у Мін'юсті РФ.

Про це повідомив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина на своїй сторінці у Facebook.

Він пояснив, що 15 лютого Мін'юст України звернувся до ЄСПЛ із додатковою заявою по Правилу 39. В цій заяві Мін'юст надавав Суду додаткову інформацію щодо стану здоров'я трьох поранених моряків (зокрема, документи, отримані від МОЗ) і звертав увагу на те, що їхнє переведення до "Лефортово" ставить під сумнів можливість надання їм медичної допомоги в цьому закладі.

Відео дня

Уряд України просив Суд дати інструкції уряду РФ перевести моряків до спеціалізованих медичних установ для подальшого лікування і пропонував послуги відповідних українських медичних закладів, які були готові надати такі послуги безкоштовно.

Читайте такожРада ЄС назвала Росію постійним порушником прав людини

"ЄСПЛ у відповідь на додаткову заяву зазначив: "19 лютого 2019 року голова секції прийняв рішення, що це клопотання відповідає клопотанню України від 28 листопада 2019 року та відповідно охоплюється вказівками щодо тимчасових заходів за Правилом 39, наданими Європейським судом 4 грудня 2018 року", - написав Ліщина.

Іншими словами, Суду не треба додатково вказувати російській владі на необхідність надання пораненим морякам відповідної медичної допомоги, зокрема в спеціалізованих медичних установах. Уряд РФ має це зробити сам, на підставі рішення Суду про запровадження заходів за Правилом 39 від 4 грудня 2018 року.

Ліщина підкреслив, що в ЄСПЛ немає справи щодо "затримання кораблів".

"У кораблів немає прав, які б захищались Європейською конвенцією з прав людини. Права є у моряків, які були незаконно захоплені в полон російською владою і щодо порушення прав яких Мін'юст України подав до ЄСПЛ міждержавну заяву проти РФ", - зазначив він.

Він нагадав, що 4 грудня 2018 року Суд за заявою Мін'юсту України виніс рішення про застосування заходів попереднього характеру за Правилом 39 Регламенту Суду, яким Суд зобов’язав уряд РФ "забезпечити належне медичне лікування тим ув’язненим українським військово-морським службовцям, хто потребує цього, у тому числі тих, хто був поранений".

Мін'юст РФ 10 та 19 грудня звертався до Суду із заявами про скасування цього рішення, але ЄСПЛ щоразу відмовляв у таких заявках та підтверджував дію заходів за Правилом 39.

"Уряд України продовжує контролювати медичний стан моряків та продовжить інформувати Суд про динаміку ситуації, особливо зважаючи на те, що уряд РФ очевидно нехтує своїм обов’язком щодо надання Суду відповідної інформації", - написав Ліщина.