Клімкін зазначив, що реакція на рішення КСУ має бути швидкою / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що рішення Конституційного суду про неконституційність статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення створює проблему не для функціонування безвізового режиму з Європейським Союзом, а для європейського шляху України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС України заявив на прес-конференції.

Міністр зазначив, що на рішення Конституційного суду України про декриміналізацію незаконного збагачення «реакція має бути швидкою».

Відео дня

Читайте такожG7 і Світовий банк закликали Україну повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

«Ми маємо вирішити, і як це буде відображено тепер у законодавстві, і звісно, маємо вирішити, щоб існуючі справи не були припиненні і щоб вони мали своє продовження», - сказав Клімкін.

При цьому він зауважив, що не йдеться про можливе покарання Євросоюзом України у зв'язку з декриміналізацією незаконного збагачення. «Справа ж не в санкціях. Це ми самі себе санкціонуємо такими рішеннями. Це проблема для українців, які страждають від корупції», - наголосив Клімкін.

Також міністр додав, що отримав велику кількість повідомлень із запитанням, чи вплине рішення КСУ на безвізовий режим з Євросоюзом.

«Ну, звичайно, ну хто буде карати українців? Це, насправді, справа не в тому. Справа в тому, як ми далі будемо будувати саму систему, саму логіку боротьби з корупцією, і тому рішення має бути знайдено якнайшвидше, оскільки проблема не для безвізового режиму, проблема для нашого європейського шляху, проблема для того, як ми йдемо до Європейського Союзу, як ми йдемо до сталої європейської демократії», - наголосив Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, в якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). У рішенні зазначається, що стаття 368-2 КК втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

27 лютого в Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КСУ усі провадження стосовно корупціонерів будуть закриті.

28 лютого президент України Петро Порошенко заявив, що підписав і доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, в новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».

1 березня в Національному агентстві з питань запобігання корупції заявили, що рішення Конституційного суду про неконституційність статті 368-2 Кримінального кодексу позбавляє можливості встановити ознаки незаконного збагачення у деклараціях за 2015-2018 роки.

Згідно із заявою міжнародної організації із боротьби з корупцією Transparency International, через рішення Конституційного суду про незаконне збагачення Україна може втратити безвізовий режим з Європейським Союзом.