Холодницький розповів, як у НАБУ гальмували розслідування розкрадань у "оборонці" / фото УНИАН

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що НАБУ відкрило провадження щодо оборудок в «обронці», що була оприлюднена в ЗМІ у березні 2016 року, проте з вересня 2016 року слідство у справі серйозно загальмувалося і детективи стверджували, що справа немає перспектив.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей за фактами розкрадання у Збройних силах України та підриву обороноздатності держави в період з 2004 по 2017 рік.

Читайте такожХолодницький визнав, що без розслідування ЗМІ розкрадань в "Укроборонпромі" не було б слідства у цьому напрямі

Відео дня

«Та інформація, якою ми володіємо як процесуальні керівники, і те, що є в матеріалах провадження, виявилося достатнім, щоб зрозуміти, а що ж було зроблено - це провадження по Харківському бронетанковому заводу, де ми вперше почули про ТОВ «Оптимумспецдеталь», - зазначив Холодницький.

За його словами, 2 березня 2016 року детективи НАБУ внесли в ЄРДР відомості про цей злочин.

«Суть можливого злочину полягала у фіктивному постачанні на Харківський бронетанковий завод низкою підприємств, в тому числі і «Оптимумспецдеталь» запчастин та комплектуючих, всього на суму в 56 млн грн», - повідомив він, додавши, що перші півроку слідство рухалося активно і впевнено. При тому, що тоді в НАБУ було детективів втричі менше, ніж зараз.

Читайте такожРозкрадання в "оборонці": Ситник розповів про "зроблену велику роботу" у розслідуванні справи

«Спершу був детектив Литвиненко, який засвітився в розслідуванні ЗМІ, у квітні справу прийняв інший детектив Завгородній, який продовжив активний збір документації, необхідної для проведення експертизи, щоб встановити суму збитків. Частина ТОВ виявилася дійсно фіктивною з директорами-безхатченками. Час від часу труднощі виникали і в отриманні судових дозволів», - зауважив керівник САП.

«Починаючи з вересня 2016 року, слідство у справі серйозно загальмувалося, детективи різко втратили інтерес до розслідування справи, мав навіть місце випадок, коли у жовтні 2016 року детективи не прийшли в суд підтримати власне клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, і суд залишив його без задоволення», - сказав він.

Холодницький повідомив, що на адресу заступника директора НАБУ був надісланий лист, в якому вказано на суттєве зниження інтенсивності розслідування НАБУ.

«За цей період, за три роки було проведено більше 20 нарад щодо цього провадження, але позиція (НАБУ) залишалась незмінною – справа не має перспектив, проводити в ній слідчих дій не було необхідності, часу, і взагалі ми будемо працювати тоді, коли нам дадуть гарантії, що ця справа піде в суд», - додав очільник САП.