Чинний президент України Петро Порошенко, який балотувався на другий термін, сказав, що громадянство України - це висока честь, і виступив проти надання росіянам "святого українського громадянства".

Він заявив про це, виступаючи в Українському католицькому університеті у Львові 29 квітня, телеканал "Прямий" вів трансляцію.

Читайте такожПорошенко заявив, що підпише закон про функціонування української мови як державної

"Ми не будемо сприймати, що хтось росіянам зараз буде надавати святе українське громадянство. Тому що вони його візьмуть, всі 140 мільйонів, тому що у нас краще. Але ми нікому не дамо загубити Україну. Тому що українське громадянство - це висока честь. І ми нікому не дамо можливості, щоб нас купили за газ. Тому що головне, що вони зараз намагаються запропонувати, - що в Україні буде дешевший газ", - заявив він.

24 квітня 2019 року Путін підписав указ, що спрощує отримання російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу.

У МЗС України вважають указ "юридично нікчемним" і не змінює належність жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства. США і ЄС також засудили рішення Путіна.

Зеленський заявив, що не радив би російській владі "спокушати" українців паспортами РФ.