Володимир Путин / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України.

Про це йдеться в указі «Про окремі категорії іноземних громадян і осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку» від 1 травня, оприлюдненому на сайті президента РФ.

Згідно з документом, право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися та постійно проживали на території Криму й виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.

Відео дня

Таке ж право отримали громадяни України та особи без громадянства, які мають дозвіл на тимчасове проживання в Росії, вид на проживання в РФ, посвідчення біженця, посвідчення про надання тимчасового притулку на території Росії або свідоцтво учасника Державної програми зі сприяння добровільному переселенню до РФ співвітчизників, які проживають за кордоном, які постійно проживали на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України станом на 7 квітня 2014 року і 27 квітня 2014 року відповідно, а також їхнім дітям, чоловікам (дружинам) та батькам.

Читайте такожУ МінТОТ хочуть позбавляти українського громадянства за отримання російських паспортів

Згідно з указом, право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку мають громадяни Афганістану, Іраку, Ємену та Сирії, які народилися на території РРФСР й перебували в громадянстві СРСР.

Разом із заявами про прийом до громадянства РФ необхідно надати документи, що засвідчують особу, громадянство або відсутність громадянства; документи, що підтверджують відсутність захворювання на наркоманію та інфекційних захворювань; сертифікат про відсутність захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекції).

Строк розгляду заяв про прийняття до громадянства РФ і ухвалення за ними рішень не повинен перевищувати три місяці.

Читайте такожЕкс-депутат Держдуми: путінська паспортизація ОРДЛО – це дуже дорогий для Росії крок

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області відкрився центр видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської області.

30 квітня у селі Покровське Неклинівського району Ростовської області відкрився центр видачі російських паспортів жителям окупованих районів Донецької області.