Клімкін обговорить із главами МЗС країн ЄС "паспортну провокацію Росії" / фото: УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 13-14 травня в ході візиту до Брюсселя добиватиметься від Європейського Союзу запровадження економічних санкцій проти Російської Федерації через спрощення процедури видачі російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказала речник МЗС України Катерина Зеленко.

"13-14 травня міністр закордонних справ Павло Клімкін перебуватиме з робочим візитом у Брюсселі з метою участі у ряді заходів з нагоди відзначення 10-ї річниці ініціативи Європейського Союзу "Східне партнерство", - повідомила речник.

Відео дня

Читайте такожКлімкін: російські паспорти перетворять людей з ОРДЛО на громадян другого сорту

Зокрема, 13 травня глава МЗС візьме участь у засіданні міністрів закордонних справ держав-членів ЄС та країн-учасниць "Східного партнерства" під головуванням високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні.

Крім того, заходи до 10-ї річниці СхП включатимуть конференцію високого рівня за участі глав держав та урядів, проведення вечері від імені президента Європейської Ради Дональда Туска для лідерів країн "Східного партнерства", а також зустріч глав МЗС країн СхП із представниками Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку на запрошення комісара Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнеса Гана.

В рамках запланованих заходів має відбутися обговорення досягнень в рамках "Східного партнерства" за десять років ініціативи, викликів, які постають перед країнами регіону, і також буде започатковано дискусію щодо пріоритетних напрямів подальшого розвитку цієї зовнішньополітичної ініціативи ЄС після 2020 року.

Читайте такожРосія планує видавати українцям «безстрокову посвідку на проживання»

В МЗС заявили, що Клімкін матиме можливість провести окремі зустрічі з очільниками зовнішньополітичних відомств країн-членів Євросоюзу. "У ході яких серед іншого буде обговорено питання паспортної провокації з боку Російської Федерації та можливі спільні заходи з консолідації зусиль з нашими західними партнерами для того, щоб протидіяти цій паспортній агресії", - наголосила Зеленко.

У зв'язку із цим вона сказала, що Клімкін матиме змогу переговорити фактично з усіма міністрами.

"Які наші ключові цілі? Безумовно, досягти невизнання паспортів і правочинів, пов'язаних з ними, досягти розширення санкцій економічних та персональних внаслідок запровадження такого закону, і безумовно, нам важливо, щоб наші західні партнери розуміли, що йдеться про небезпеку поширення цієї паспортної агресії, адже ми знаємо, як виглядала ситуація у ході інших конфліктів. Росія вже вдавалася до таких кроків. Ми бачимо, що гібридний інструментарій Російської Федерації надзвичайно розгалужений", - наголосила речник.

Вона сказала, що Росія, окрім економічної зброї та інших засобів тиску, ще вдалася до паспортного інструментарію. "Треба, щоби реакція Західної спільноти була консолідованою, і ми дуже сподіваємося, що вона знайде своє відображення або у вигляді обширних санкцій, або просто консолідованої виваженої політики невизнання документів в подальшому", - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, Рада Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ 13-14 травня у Брюсселі планує обговорити ситуацію в Україні після президентських виборів та спрощення процедури видачі російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі.