У понеділок, 20 травня, у Києві пройде церемонія інавгурації шостого президента України Володимира Зеленського.

Новообраний президент прийме присягу українському народу о 10 годині ранку в ході урочистого засідання Верховної Ради.

УНІАН слідкує за подіями онлайн

На церемонію приїдуть президенти п'яти країн.Це – голова Латвії Раймондс Вейоніс, Литви (Даля Грібаускайте), Естонії (Керсті Кальюлайд), Грузії (Саломе Зурабішвілі) та Угорщини(Янош Адер).

Читайте такожУ Зеленського оприлюднили програму заходів після інавгурації

Також на прийняття присяги Зеленським приїдуть віце-президент Туреччини Фуат Октай і голова парламенту Азербайджану (Міллі Меджлісу) Октай Асадов.

Крім того, на церемонії будуть присутні віце-прем'єр-міністр Словаччини Ріхард Раші, віце-прем'єр Болгарії Марияна Ніколова, віце-прем'єр Румунії Ганна Бирчал та віце-прем'єр Білорусі Ігор Ляшенко.

Францію представлятиме міністр з питань Європи Амелі де Мошален. Також в Київ приїдуть міністр національної оборони Канади Харджит Сінгх Сейджан, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, віце-президент Європейської комісії Марош Шевчович і помічник генерального секретаря НАТО Алехандро Альваргонсалес. До складу президентської делегації США, яку очолить міністр енергетики Рік Перрі, увійшли п'ять осіб.

Відео: телеканал "Прямий"

Німеччину представить колишній федеральний президент Крістіан Вульф (2010-2012), а Японію - член палати представників парламенту, віце-президент парламентської ліги дружби між Японією та Україною Кийохико Тояма, який є спеціальним посланником прем'єр-міністра Сіндзо Абе. Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії представить державний міністр у справах Співдружності і ООН Тарік Ахмад (лорд Вімблдон).

Делегацію Російської Федерації на інавгурацію не запрошували.

Інавгурація Зеленського - пряма трансляція

Згідно ст. 104 Конституції, новий глава держави вступає на пост з моменту складення присяги народові на урочистому засіданні парламенту.

Після принесення Зеленським присяги українському народові голова Конституційного Суду повинен буде оголосити, що президент вступив на свою посаду, і вручити йому офіційні символи влади.

Відзначимо, що зараз поруч з Верховною Радою перекрито декілька вулиць, журналісти збираються на інавгурацію новообраного президента України Володимира Зеленського.

У Києві сьогодні, 20 травня, обмежено рух транспорту на низці вулиць з нагоди інавгурації новообраного президента України.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня відбудеться інавгурація новообраного президента України Володимира Зеленського.