Сполучені Штати Америки вкотре закликали РФ негайно звільнити українських військовополонених моряків та повернути захоплені судна.

Про це Посольство США в Україні повідомляє у Facebook. «Впродовж шести місяців Росія несправедливо утримує 24 членів екіпажу та судна України. Росія повинна негайно звільнити моряків, повернути українські судна і поважати суверенітет і територіальну цілісність України», - наголосили у посольстві.

Відео дня

Читайте також"Чекаємо удома": Зеленський прокоментував рішення Трибуналу ООН про звільнення українських моряків

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених і суден.

Сьогодні, 25 травня, суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.