ПАРЄ проголосувала за повернення делегації РФ / фото assembly.coe.int

Реакція української делегації на повернення в Парламентську асамблею Ради Європи представників Росії буде після визначення сценарію своєї подальшої роботи.

Про це член української делегації в ПАРЄ, народний депутат, позафракційний Борислав Береза заявив у коментарі УНІАН.

Читайте також"У нас ще є план": Геращенко анонсує "фішечки" на завтрашньому засіданні ПАРЄ

Відео дня

"Реакція буде. Байдужою українська делегація не залишиться. Про формат реакції - про зупинення, про вихід або ж про повне згортання на певний період спільної діяльності з Парламентською асамблеєю ми повідомимо пізніше, коли чітко випишемо сценарій подальшої роботи", - сказав він.

Береза зазначив, що делегація України в ПАРЄ весь цей час могла досягати результатів, бо діяла скоординовано і чітко виконувала поставлені плани.

“У найближчі дні ви все побачите. В даний момент ми сконцентровані на тому, щоб заперечувати повноваження Росії, згідно з протоколом і регламентом ПАРЄ. Сьогодні буде челендж на два комітети, спеціально будемо оскаржувати всі повноваження Росії для накладення на них санкцій", - додав Береза.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платить внески в Раду Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

Сьогодні вночі ПАРЄ ухвалила резолюцію «Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування». Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти - 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Прийняття резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь у роботі асамблеї без виконання яких-небудь умов, що стосуються відновлення територіальної цілісності України.

У МЗС України вважають, що прийняття делегатами ПАРЄ такої резолюції є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів і цінностей Ради Європи в результаті безпрецедентного тиску і фінансового шантажу з боку РФ.