Росія незаконно утримує 24 українських моряків / фото УНІАН

Російський адвокат з групи захисників українських військовополонених моряків Ілля Новіков вважає, що є декілька варіантів їхнього звільнення.

Про це повідомляє «Обозреватель».

"Перший варіант був пов'язаний з виборами в Україні 21 липня і ім'ям Віктора Медведчука. Правда, до 21 числа залишилося пару днів і навіть якщо хлопців в п'ятницю або суботу звільнять, то це навряд чи на щось вплине", – заявив Новіков.

Відео дня

Читайте також"Буду оперуватися вже в Україні": батько моряка Сороки розповів про стан та настрій полонених

Ще один варіант пов'язаний з проросійським журналістом Кирилом Вишинським, який знаходиться в СІЗО за підозрою в державній зраді. Російська сторона наполягає на його звільненні.

"У п'ятницю, 19 липня в Києві відбудеться суд щодо продовження запобіжного заходу Вишинського. І суд може ухвалити якесь компромісне рішення. У такому випадку і по морякам може бути компроміс. Але прямого обміну не буде", – вважає адвокат.

І третій варіант – це апеляція на рішення російського суду щодо продовження запобіжного заходу морякам.

"Це засідання пройде в Мосміськсуді, саме по собі воно нічого не означає, ми це вже проходили багато разів. Але в плані політики там теж може бути ухвалено якесь рішення. Наприклад, справу можуть припинити або відправити хлопців під заставу. Причому такий, який дозволить їм спокійно поїхати додому і забути про все це", – пояснив Новіков.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і кораблі. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових кораблів і моряків.

9 липня російське слідство висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24-м військовополоненим українським морякам.

17 липня суд у Москві на три місяці продовжив термін утримання під вартою всіх 24 українців.

Того ж дня у коментарі УНІАН координатор групи адвокатів військовополонених моряків Микола Полозов висловив думку, що найближчим часом буде досягнуто політичної домовленості про їхнє звільнення.