Проти суддів Верховного суду відкрили провадження через скандального суддю Чорнобука / фото УНІАН

Прокуратура АР Крим відрила провадження щодо можливого винесення суддями Верховного суду завідомо неправосудного рішення у справі про скасування постанови Верховної Ради щодо звільнення судді Апеляційного суду Дніпропетровської області, колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука.

Про це УНІАН повідомило джерело у правоохоронних органах.

«Прокуратура АР Крим внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань по факту вчинення суддями Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду кримінального правопорушення, а саме постановлення завідомо неправосудного рішення у справі про скасування постанови Верховної Ради України щодо звільнення за порушення присяги судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Чорнобука В.І., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 375 КК України», - сказав співрозмовник агентства.

Відео дня

Читайте такожОкружний адміністративний гадюшник Києва. Що відповість нова влада на «сердечні» розмови суддів ОАСК

У правоохоронних органах відзначили, що суддями Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду скасовано постанову Верховної Ради України з підстав порушення депутатами Регламенту, а саме недостатній кількості голосів для прийняття рішення. Проте слідством встановлено всіх депутатів, які перебували на засіданні та приймали участь у голосуванні за звільнення судді Чорнобука.

«Враховуючи, що відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України досудове розслідування злочинів, вчинених суддями, здійснюють слідчі органів Державного бюро розслідувань, готується постанова про визначення підслідності у зазначеному кримінальному провадженні», - зауважив представник правоохоронних органів.

Як повідомляв УНІАН, 3 листопада правоохоронці затримали Валерія Чорнобука, який перебував у розшуку за підозрою у вчиненні державної зради на посаді голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. Чорнобук обіймав цю посаду з грудня 2011 року по липень 2014 року, а з липня 2014 року був суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області.

5 листопада Голосіївський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Наприкінці листопада Верховний суд ухвалив рішення визнати протиправною та скасувати постанову Верховної Ради від 29 вересня 2016 року №1621-VІІІ "Про звільнення судді", якою Чорнобука було звільнено з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв'язку з порушенням присяги судді. У Верховному суді наголошують, що його рішення не є підставою для поновлення Чорнобука на посаді.