Ілюстрація / REUTERS

Якщо Росія не звільнить захоплених ФСБ Росії біля берегів Криму в листопаді 2018 року українських моряків, то її очікують «жорсткі санкції».

Таку думку Крим.Реаліі висловив російський адвокат Микола Полозов.

«Утримувати моряків вкрай невигідно, вкрай токсично. Перш за все це обумовлено наказом трибуналу ООН з морського права і подальшими порушеннями через невиконання цього наказу. Ну добре, зараз ще літо і період відпусток. Щойно запуститься нова частина політичного циклу, з вересня, то першим же питанням буде: «Що з виконанням рішення трибуналу?» Природно, невиконання спричинить за собою доволі жорсткі санкції», - сказав Полозов.

Відео дня

За його словами, західним країнам не становитиме труднощів ввести нові санкції.

«Посилення, розширення санкцій є набагато простішим процедурно, ніж ухвалення нових. У даному випадку захід уже не буде нічого стримувати, щоб продемонструвати свою позицію щодо невиконання російською владою наказу міжнародного трибуналу ООН», - вважає адвокат.

Читайте такожРосія звільнить українських моряків у найближчому майбутньому - адвокат

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

5 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була проінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.

9 липня російське слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції всім 24-м військовополоненим українським морякам.