Рябошапка підкреслив, що ГПУ повинна стати центром, який впроваджує політику боротьби із злочинністю / фото УНІАН

Руслан Рябошапка заявив, що планує провести повне перезавантаження Генеральної прокуратури України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив, вийшовши з засідання профільного комітету, який підтримав його призначення на посаду генерального прокурора.

Читайте такожПрофільний комітет підтримав призначення Рябошапки на посаду генпрокурора

Відео дня

"Перше - це повне перезавантаження прокуратури, не лише зміна назви "Генеральна прокуратура України" на "Офіс генерального прокурора", а повне перезавантаження системи. І другий напрям - це те, що Генпрокуратура повинна стати центром, єдиним органом в державі, який впроваджує політику боротьби із злочинністю. У нас таких органів немає. Має бути надано пріоритети, що є найбільшою загрозою в плані злочинності для країни, і прокуратура має контролювати діяльність всіх правоохоронних органів з тим, щоб всі ці пріоритети були реалізовані", - зазначив він.

Третім напрямом майбутньої діяльності Рябошапка назвав роботу над розслідуванням тих справ, які мають широкий суспільний резонанс. "Я не можу гарантувати, що вони (справи - УНІАН) будуть розслідувані, доведені до обвинувальних або виправдувальних вироків, але я зроблю все, щоб вони були пріоритетними на порядку денному роботи нової прокуратури", - наголосив він.

Одним із пріоритетів Рябошапка також назвав боротьбу з "елітною" корупцією серед топ-посадовців.

Він додав, що переатестацією прокурорів займеться новий орган.

"Це буде система нових органів, декілька комісій так званих атестаційних, тому що прокурорів трошки більше, ніж 11 тисяч, одна комісія з цим не впорається... До роботи комісій обов'язково будуть залучені зовнішні спостерігачі", - зазначив він.

За його словами, механізм роботи цих комісій буде схожий на механізм роботи комісій, які займались переатестацією поліцейських.

На запитання, чи хтось з чинних заступників генпрокурора збереже свою посаду, Рябошапка заявив, що не може про це наразі сказати. "Я думаю, що як мінімум, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький збереже свою посаду, тому що не має можливості просто так, одним підписом генпрокурора звільнити його", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді зареєстровано проекти постанов про надання згоди на звільнення президентом України Юрія Луценка з посади генерального прокурора України і про надання згоди на призначення президентом України Руслана Рябошапки на цю посаду