Разумков став новим спікером Верховної Ради / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вважає, що 3 вересня парламент продовжить роботу над змінами до статті 80 Конституції щодо скасування недоторканності народних депутатів.

Про це він сказав у коментарі журналістам, відповідаючи на питання УНІАН щодо порядку денного засідання парламенту у вівторок, 3 вересня.

"У понеділок буде Погоджувальна рада і на ній буде затверджено порядок денний і на вівторок, і на сесію", - зазначив Разумков.

Відео дня

Читайте такожЗеленський пропонує зменшити кількість нардепів до 300 та закріпити в Конституції вибори лише за списками

На уточнення, що все ж таки планується ухвалювати у вівторок, спікер сказав: "Я думаю, що ми будемо займатись законопроектом №7203. Але це моя особиста позиція. Це все буде узгоджуватись на Погоджувальній раді".

Крім того, на запитання, чи є вірогідність, що у вівторок буде повністю ухвалено зміни до Конституції щодо зняття недоторканності, голова ВР сказав: "Давайте не забігати наперед. Будемо сподіватись, що у нас все вийде".

Разумков нагадав, що раніше парламентським комітетам надали доручення терміново опрацювати дуже велику кількість законопроектів, вивчити їх.

"Я думаю, що це важливі законопроекти для нашої держави. Я сподіваюсь, що вони стануть законами України, на них чекають і громадяни України, і інвестори, і бізнес, і правоохоронці", - сказав спікер парламенту.

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада VIII скликання направила до Конституційного суду для отримання висновків два законопроекти про внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

Читайте такожНедоторканність, новий прем'єр та уряд: перші рішення оновленої Ради (відео)

20 вересня 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову про подальшу роботу над президентським законопроектом про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів (№7203/П1). Відповідно до документу, низка парламентських комітетів повинні були опрацювати пропозиції та поправки до відповідного законопроекту.

Того ж дня депутати не підтримали проект постанови №6773/П1, що стосувався подальшої роботи над законопроектом в частині скасування депутатської недоторканності №6773, який ініціювали понад 150 депутатів.

Законопроектом №7203 передбачається вилучити з чинної редакції Основного Закону норму про те, що "народні депутати не можуть без згоди Верховної Ради України бути притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

При цьому залишається норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Законопроектом передбачається, що цей закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

30 серпня Верховна Рада IX скликання попередньо схвалила проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№7203).