Згорілий будинок Гонтаревої / npu.gov.ua

На згарищі будинку колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої поліція знайшла запалювальну світло-шумову ракету.

Про це на брифінгу, який транслювався на телеканалі «112 Україна», повідомив речник поліції Київської області Микола Жукович.

За його словами, на місці пожежі поки не було знайдено доказів, що при підпалі міг бути використаний «коктейль Молотова».

Відео дня

«Ми знайшли запалювальну ракету світло-шумову і звукову», - сказав Жукович.

Він додав, що було знайдено ще ряд речових доказів, які досліджує слідчо-оперативна група. За його словами, наразі йдеться про те, що ракета могла бути військовою або могли бути якісь саморобні пристрої.

Читайте такожПоліція розглядає декілька версій пожежі в будинку Гонтаревої, одна із них – підпал

Криміналісти взяли зразки на дослідження, аби з'ясувати, чи були легкозаймисті матеріали. «Є ряд доказів. На жаль, зараз не можу їх озвучити. З ними зараз працюють безпосередньо експерти, які потім скажуть, чи підтверджується факт легкозаймистої рідини, чи ні», - додав він.

«Ми не виключаємо версію навіть короткого замикання», - сказав Жукович.

Як повідомляв УНІАН, у ніч з 16 на 17 вересня невідомі підпалили будинок екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої у селищі Гореничі під Києвом. Внаслідок пожежі будинок повністю згорів.

Гонтарева у коментарі виданню «Новое время» повідомила, що зловмисники кинули пляшку із запальною сумішшю через паркан.

Поліція кваліфікувала підпал будинку як умисне знищення майна. За даними поліції, під час перегляду записів з камер відеоспостереження виявлено, що близько 3.00 невідома особа, яка нині підозрюється у вчинені підпалу, перелазила через паркан домоволодіння.

З травня будинок використовувався як дачний, до вересня цього року територія домоволодіння перебувала під охороною 6 працівників. На момент виникнення пожежі на місці був лише один охоронець.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав підпал будинку Гонтаревої проявом кримінального тиску. Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив, що очікує від правоохоронців якнайшвидшого розслідування підпалу будинку екс-голови НБУ.

За інформацією в ЗМІ, 26 серпня Гонтареву збила машина на пішохідному переході в центрі Лондона, після чого її госпіталізували в лікарню з серйозними травмами.

Крім того, Гонтарева заявила, що 5 вересня вночі в Києві згорів автомобіль сім'ї її старшого сина, зареєстрований на її невістку, яку теж звуть Валерія Гонтарева.

Верховна Рада у березні 2018 року звільнила Гонтареву з посади голови НБУ.