У Держбюро розслідувань кажуть, що "прослушку" в кабінеті Труби встановлювали професіонали / фото УНІАН

Знайдена в кабінеті директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Романи Труби апаратура для прослуховування може зашкодити розслідуванню ряду кримінальних справ через витік службової інформації, яка обговорювалася в кабінеті під час нарад.

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявила речниця ДБР Анжеліка Іванова.

«Це може зашкодити статусу досудового розслідування деяких кримінальних проваджень, адже у кабінеті директора проходять наради, в тому числі з керівниками слідчих управлінь, зі слідчими, які проводять досудове розслідування і доповідають щодо стану розслідування кримінальних проваджень, озвучуючи іноді й інформацію, яка є таємницею досудового розслідування", - підкреслила Іванова.

Відео дня

Читайте такожСуд надав ДБР доступ до документів з Офісу президента щодо захоплення моряків у листопаді

За її словами, апаратуру для прослуховування випадково виявила одна з працівниць ДБР, яка провітрювала приміщення.

"Національна поліція, зокрема слідчо-оперативна група, в яку входили та вибухотехніки, і фахівці з кібербезпеки одразу ж прибули на місце події, провели першочергові слідчі дії для того, щоб виявити цю апаратуру", - повідомила речниця ДБР.

Вона додала, що директор ДБР розмістив фото елементів знайденої апаратури й так званий інформаційний центр, до якого надходила вся інформація і який веде практично на горище будівлі Бюро.

"Нам поки що невідомо, для чого і за яких умов вона була туди вмонтована. Очевидно лише те, що працювали спеціалісти для того, щоб встановити таку апаратуру. Адже елементарно це зробити було неможливо», - сказала Іванова.

Вона також зазначила, що в даному випадку мова не йде про іміджеві ризики для директора ДБР, адже в його кабінеті обговорювалися виключно робочі моменти, а «про ризики, пов’язані з таємницею досудового розслідування, яка може завчасно бути розкрита і зашкодити фінальному етапу досудового розслідування окремих проваджень, особливо зважаючи, що до підслідності ДБР входять високопосадовці, правоохоронці, судді».

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня директор ДБР Роман Труба заявив, що в його службовому кабінеті знайшли апаратуру для прослуховування, яка була професійно вмонтована у вентиляційну систему.