Зеленський запросив Штайнмаєра відвідати Україну / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром під час візиту Японії.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Читайте такожЗеленський став першим українським президентом, запрошеним на церемонію інтронізації японського Імператора Нарухіто (фото, відео)

Відео дня

Сторони обговорили нинішню ситуацію на Донбасі.

«Досягнення миру на Донбасі та завершення кровопролиття є безумовним пріоритетом для мене та моєї команди. Щиро вдячний вам за докладені зусилля для політико-дипломатичного врегулювання війни на Донбасі, постійну увагу до питання відновлення територіальної цілісності України», – цитує прес-служба заяву Зеленського.

Зазначається, що лідери країн погодилися у ключовій ролі «нормандського формату» у припиненні російської агресії.

За словами Зеленського, Україна виконала свою частину для відновлення роботи «четвірки», тому перепони для зустрічі усунуті.

Крім того, Зеленський запросив Штайнмаєра відвідати Україну.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

За словами президента, ця "формула" має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та за публічного обговорення з суспільством, і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

Водночас узгодження тексту "формули Штайнмаєра" викликало суспільний резонанс, ввечері 1 жовтня Офіс президента пікетували націоналісти.

3 жовтня президент заявив, що "формула Штайнмаєра" дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", і наголосив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму і проведення місцевих виборів на Донбасі під дулами кулеметів. Він запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".

Раніше Президент України Володимир Зеленський наголосив, що у протестувальників є своє пояснення «формули Штайнмаєра», яке відрізняється від реального.