Вільям Тейлор / REUTERS

Президент США Дональд Трамп вимагав від президента України Володимира Зеленського заявити про початок розслідування справи проти компанії Burisma та ймовірного втручання України у вибори у США 2016 року в обмін на безпекову допомогу.

Про це розповів тимчасовий повірений США в Україні Вільям Тейлор у своїх свідченнях у Палаті представників, повідомляє ТСН з посиланням на CNN.

Тейлор, зокрема, розповів про свою телефонну розмову із послом США в Євросоюзі Гордоном Сондландом у вересні. Останній розповів, що Трамп хоче, щоб Зеленський публічно оголосив про розслідування справи Burisma та втручання у вибори, і від цього залежить, чи буде надана Україні військова допомога, і чи відбудеться зустріч між президентами обох країн.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Трамп вважав Україну ворогом, а не союзником

"Під час цього телефонного дзвінка посол Сондленд сказав мені, що президент Трамп сказав йому, що він хоче, щоб президент Зеленський заявив публічно, що Україна буде розслідувати справу Burisma та ймовірне втручання України у вибори у США 2016 року", - йдеться у свідченнях Тейлора.

Сондланд також сказав Тейлору, що раніше помилився, заявивши українським чиновникам, що зустріч Білого дому з Зеленським "залежить від публічного оголошення розслідувань".

"Посол Сондленд сказав, що насправді "все залежало від такого оголошення, включаючи допомогу з безпеки", - сказав дипломат.

У своїх свідченнях Вільям Тейлор розповів, що колишній радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон висловлював стурбованість у зв'язку з телефонною розмовою між американським лідером та Володимиром Зеленським.

"Посол Болтон виступав проти телефонної розмови між президентом Зеленським і президентом Трампом з побоювання, що "це буде катастрофою", - заявив Тейлор.

Тейлор сказав у серпні та вересні, що він "все більше стурбований" відносинами США з Україною. Тейлор написав, що він стурбований тим, що "наші стосунки з Україною в основному підірвані нерегулярним, неофіційним каналом вироблення політики США та відмовою від життєво важливої ​​допомоги з внутрішньополітичних причин".

Читайте такожБілий дім опублікував стенограму розмови Зеленського з Трампом (документ)

За словами Тейлора, Болтон порекомендував "надіслати листа від своєї персони державному секретареві Помпео безпосередньо".

"Я написав та передав такого листа 29 серпня, описуючи "безглуздість", яку я бачив у відмові від військової допомоги Україні в той час, коли бойові дії ще були активними на сході і коли Росія уважно стежила за тим, щоб оцінити рівень американської підтримки українського уряду", - сказав Тейлор. "Я сказав секретареві, що не можу і не буду захищати таку політику".

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор надав у Конгресі США викривальні свідчення щодо президента Дональда Трампа у зв'язку з липневою телефонною розмовою з президентом України Володимиром Зеленським.