Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар / фото УНІАН

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар розповів, що у зовнішньополітичному відомстві розглядають можливість складання присяги на вірність держави та складання екзамену з української мови в разі запровадження в Україні подвійного громадянства.

Про це Боднар сказав в ефірі передачі "Сьогодні. Ввечері" на радіостанції "UA: Українське радіо".

За його словами, шлях лібералізації у питаннях громадянства було обрано з тою метою, аби, по-перше, "не втрачати громадян, які виїжджають за кордон", по-друге, "якимось чином легалізувати той статус, який зараз є (тобто реально десятки тисяч, а може і сотні тисяч громадян України мають інший паспорт, або інші паспорти)", і по-третє, "створити можливості для того, щоб українці з-за кордону, які є іноземцями за своїм походженням чи за громадянством, могли отримувати українське громадянство, приїжджати до України, проводити свою діяльність, бізнес, навчатися та інше".

Відео дня

Крім того, розглядається можливість, що Україна буде створювати можливості для фільтрації іноземних громадян, які хочуть отримати український паспорт. Це стосується Близького Сходу, Азії і тих країн, які визнані міжнародною спільнотою країнами з міграційним ризиком і не можуть отримувати другого громадянства. "Тобто, будуть певні обмеження", - сказав він.

Читайте такожГолова МЗС розповів про перспективи запровадження подвійного громадянства

"І другий момент - це питання складання присяги на вірність українській державі, того, чого зараз немає. Зараз присягу тільки складають державні службовці, депутати і ті, хто служать на Україну, виборні посади", - заявив Боднар.

"І третій момент, імовірно, буде запроваджено, пропонується ідея про те, щоб складали екзамен з української мови", - сказав дипломат. Він додав, що правильно було би складання такого екзамену запровадити на практиці, коли оформлюється українське громадянство для іноземного громадянина.

При цьому Боднар зазначив, що норма про подвійні паспорти не має розповсюджуватися на виборні посади, і, зокрема, мати обмеження на посаду президента, народних депутатів та інших виборних посад, органів місцевих влад. Також він допускає, що на певні політичні посади обмеження не буде розповсюджуватися.

Заступник міністра додав, що це дискусійні питання.

При цьому у нього запитали, коли ініціатива про подвійне громадянство може бути відображена у відповідному законопроекті і скільки знадобиться часу для набуття чинності відповідним законом.

"Є два шляхи. Перший шлях - це традиційне міжвідомче погодження. Тобто, якщо ми його запускаємо через всі відомства - це буде декілька місяців, скажімо так - до нового року. Якщо це буде ініціатива депутатів відразу у залі, це буде досить швидка процедура, яка вимагатиме опрацювання тільки всередині парламенту, і це може бути справа декількох тижнів", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у Кабінеті міністрів розглядають декілька підходів до впровадження подвійного громадянства для закордонних українців. Міністерство закордонних справ розробляє цілісну концепцію з реалізації ідеї про запровадження подвійного громадянства.