Першим питанням буде повернення українських військовополонених / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов розповів про позиції, які президент Володимир Зеленський відстоюватиме на зустрічі лідерів "нормандського формату" у Парижі 9 грудня.

Як передає кореспондент УНІАН, Данілов, виступаючи на засіданні Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію”, заявив про чітке розуміння керівництвом країни того, з чим слід йти на зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії.

"Ми розуміємо з чим ми маємо піти на "нормандський формат", - сказав секретар РНБО.

Відео дня

Читайте такожУ РНБО є п'ять сценаріїв реінтеграції Донбасу - Данілов

Зокрема, першим питанням він назвав повернення українських військовополонених.

"На превеликий жаль, мова йде не про десятки, мова йде про сотні людей, які сьогодні перебувають у полоні", - зазначив Данілов.

Другим питання він назвав припинення вогню по всій лінії фронту.

"У нас немає, скажімо так, великого бажання, щоб продовжували вбивати громадян України. Ми маємо це припинити", - наголосив секретар РНБО.

За його словами, третє питання, яке українська сторона порушить на зустрічі лідерів "нормандської четвірки", стосуватиметься українсько-російського кордону.

"До того часу, поки не буде повернуто український кордон, до того часу, поки там не будуть стояти українські військові, - дуже багато процесів буде проходити вкрай складно, я би сказав, майже неможливо", - зауважив Данілов.

При цьому він розповів як нещодавно провів зустріч з послом Франції в Україні Етьєнном де Понсеном.

"Посол говорив, що треба терміново проводити вибори (на окупованій частині Донбасу - УНІАН). Вибори мають відбуватися тільки за українським законодавством. Вибори мають відбуватися за участі українських партій. Вибори мають відбуватися на виборчій дільниці, де має бути прапор України", - розповів Данілов і підкреслив, що це принципова позиція.

Секретар РНБО повідомив, що підготовка до "нормандської зустрічі" триває і майже щодня відбуваються наради та консультації з президентом за участі військових і різних органів влади.

"Я впевнений, що позиція Володимира Зеленського буде позицією президента України і жодного кроку на якісь капітуляційні процеси, на якісь процеси, які не будуть пов'язані з інтересами нашої держави - повірте, ніхто робити не буде", - запевнив секретар РНБО.