Зеленський підписав закон про введення нових військових звань \ УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби", яким запроваджуються нові військові звання для сержантського і старшинського складу за стандартами НАТО.

Читайте такожУ ЗСУ вводять нові військові звання

Про це свідчить інформація, розміщена у картці закону на сайті Верховної Ради.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, відповідний закон Верховна Рада ухвалила 17 жовтня. За це рішення проголосували 278 народних депутатів.

Заступник голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла заявила, що закон спрямований "на вдосконалення законодавства України з питань військового обов’язку".

За її словами, законом запроваджуються нові військові звання сержантського і старшинського складу Збройних сил України, що відповідають стандартам НАТО.

Як сказала Безугла, законом підвищується роль сержантського і старшинського складу у навчанні і вихованні підлеглого особового складу та виконання ними завдань за призначенням.

Вона наголосила, що законом створені додаткові мотиваційні чинники для проходження громадянами України військової служби за контрактом, що сприятимуть переходу Збройних сил на професійну основу.

Серед іншого, законом передбачено змінити назву "полк" на "бригаду" і, відповідно, командир полку буде командиром бригади.

Під час звернення до міністра оборони та його заступників, які є цивільними особами, військовослужбовець називає їхню посаду, додаючи перед назвою посади слово “пане (пані)”.

Документом встановлюються такі армійські військові звання: рекрут, солдат, старший солдат в рядовому складі; молодший сержант, сержант в молодшому сержантському і старшинському складі; старший сержант, перший сержант, штаб-сержант в старшому сержантському і старшинському складі; майстер-сержант, старший майстер-сержант, головний майстер-сержант в вищому сержантському і старшинському складі; молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант, капітан в молодшому офіцерському складі; майор, підполковник, полковник в старшому офіцерському складі; генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал-полковник, генерал армії України в вищому офіцерському складі.

Також встановлюються такі корабельні військові звання: рекрут, матрос, старший матрос в рядовому складі; старшина 2 статті, старшина 1 статті в молодшому сержантському і старшинському складі; головний старшина, головний корабельний старшина, штаб-старшина в старшому сержантському і старшинському складі; майстер-старшина, старший майстер-старшина, головний майстер-старшина в вищому сержантському і старшинському складі; молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант, капітан-лейтенант в молодшому офіцерському складі; капітан 3 рангу, капітан 2 рангу, капітан 1 рангу в старшому офіцерському складі; контр-адмірал, віце-адмірал, адмірал в вищому офіцерському складі.