Трамп прийме главу МЗС РФ в Білому домі \ фото УНИАН

Президент США Дональд Трамп у вівторок приєднається до держсекретаря Майка Помпео для переговорів з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Читайте такожПомпео обговорить з Лавровим Україну після саміту в Парижі – WP

Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на Білий дім. Так, високопоставлений представник адміністрації Трампа повідомив у понеділок, що вони «обговорять стан двосторонніх відносин». Спочатку повідомлялося, що Лавров зустрічатиметься лише з Помпео, проте багато хто припускав, що у зустрічі візьме участь і Трамп.

Відео дня

Радник Білого дому з питань національної безпеки Роберт О'Брайєн заявив, що візит Трампа буде відповіддю на знак уваги, наданий президентом Росії Володимиром Путіним держсекретареві Помпео під час його останнього візиту до Москви. «Коли Помпео поїхав у Росію, Путін зустрічався з ним. А у відносинах з Китаєм і Росією ми, зокрема, говорили, що хочемо взаємності», - сказав О'Брайєн, виступаючи в програмі «Обличчям до нації».

Очікується, що Трамп, Помпео і Лавров присвятять переговорам, включаючи робочий обід і прес-конференцію, половину дня. Американські офіційні особи кажуть, що вони обговорюватимуть ситуацію в Україні і Сирії, питання контролю над озброєннями та інші.

«І я, і президент говорили, що якщо є робота, яку ми можемо виконати спільно з Росією, то ми зобов'язані зробити це заради американського народу. Сподіваюся, що міністр закордонних справ Лавров і я зможемо досягти прогресу. Зокрема, президент попросив нас провести роботу в сфері бізнес-відносин. Ми спробуємо попрацювати над цим», - заявив Помпео, виступаючи в ефірі телекомпанії One America News Network.

«Є проблеми контролю над озброєннями між нашими країнами. Ми також хочемо залучити до цієї дискусії Китай. Упевнений, що ми будемо говорити і про це. Є ціла низка тем, які ми будемо порушувати. Міністр закордонних справ Лавров і я працювали над цим тривалий час», - додав Помпео.

Відзначається, що зустріч пройде в умовах напруженості у відносинах між США і Росією, викликаної звинуваченнями у втручанні на виборах, а також конфліктами в Україні та Сирії.

Звісно ж, що переговори були ініційовані після того, як минулого тижня Путін заявив, що Москва виступає за те, щоб до кінця року продовжити договір СНО-3 «без будь-яких попередніх умов».

Помпео і Лавров зустрічалися кілька разів цього року, в тому числі в Росії та Нью-Йорку, на полях сесії Генеральної Асамблеї ООН. Однак Лавров не приїжджав до Вашингтона відтоді, як зустрічався з Трампом у Білому домі в травні 2017 року. Після цієї зустрічі Трампа звинувачували в тому, що в ході переговорів він нібито розкрив таємну інформацію.