Ілюстрація \ REUTERS

Конституційний суд розпочав розгляд справи щодо можливості президента призначати і звільняти голову Київської міськдержадміністрації.

Читайте такожПризначення голови КМДА: нардепи звернулися за поясненнями до КСУ

Як передає кореспондент УНІАН, Велика палата Конституційного суду у формі усного провадження розпочала розгляд справи щодо офіційного тлумачення положень статті 7, частини 7 статті 20, пунктів 12, 15, 16 частини 1 статті 92, частин 1 – 5 статті 118, частини 2 статті 133, частин 1 – 4 статті 140, частин 2, 4 статті 141 Конституції України.

Відео дня

До КС звернувся 51 народний депутат, який просить розтлумачити вищезгадані норми Конституції.

Зокрема вони просять КС роз'яснити, чи може бути звільнена президентом України з посади голови КМДА особа, обрана на посаду Київського міського голови, за умови, якщо повноваження особи, обраної на посаду Київського міського голови, не припинені в установленому законодавством порядку.

Крім того, депутати просять суд пояснити, чи може бути призначена президентом України на посаду голови КМДА особа, не обрана Київським міським головою, за умови, якщо повноваження особи, обраної Київським міським головою, не припинені в установленому законодавством порядку.

Також автори подання просять розтлумачити, чи може Київська міська рада утворювати відділи, управління та інші виконавчі органи не в структурі КМДА.

Слід також зазначити, що на засідання не з’явилися представник президента у КС Федір Веніславський та представник Верховної Ради у КС Ольга Совгиря. Однак вони надіслали до суду клопотання, в яких просять закрити це провадження.

Аргументація Совгирі та Веніславського наразі невідома, бо їхні клопотання суд вирішив розглядати у закритому режимі.