На НАЗК здійснювався політичний вплив / фото УНІАН

За попереднього керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції декларації посадовців перевіряли “на замовлення”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на підсумковій прес-конференції заявила тимчасово виконуюча обов’язки голови НАЗК Наталія Новак.

За словами Новак, коли вона очолила агентство, то з’ясувала, що за попереднього керівництва — Наталії Корчак та Олександра Мангула - існувала практика перевірки декларацій посадовців та політиків на замовлення.

Відео дня

Крім того, Новак заявила, що на НАЗК здійснювався політичний вплив, агентство було підконтрольне Адміністрації президента та іншим структурам, які замовляли перевірки декларацій певних людей, щоб знайти компромат. Разом з тим, за словами Новак, деякі держслужбовці мали «пільги»: попри прискіпливу перевірку, у їхніх деклараціях не знаходили порушень.

Читайте такожПереможцем конкурсу на посаду голови НАЗК став прокурор Новіков

Новак додала, що з приводу виявлених фактів звернулась до Генеральної прокуратури.

Також вона зазначила, що ще два її звернення до Генпрокуратури стосувалися закупівлі обладнання для НАЗК наприкінці року без можливості відмовитися від проведення тендеру на суму 26 млн грн, а також щодо втручання у реєстр НАЗК сторонніх осіб з метою отримання персональних даних декларантів.

Новак навела приклад, як за попереднього керівництва НАЗК сприяло певним посадовцям, в деклараціях яких були невідповідності, зокрема, це стосується народного депутата 8-го скликання Андрія Павелка.

Вона пояснила, що до «відбілювання» Павелка долучились не лише в НАЗК, а й у прокуратурі та судах. За словами Новак, суди всіляко затягували розгляд справ стосовно порушень у деклараціях Павелка, а згодом закривали ці справи, оскільки або минали строки давності, або вказували, що в його діях немає складу правопорушення.