Ілюстрація / REUTERS

Конституційний Суд визнав неконституційним законопроект президента Володимира Зеленського №1027 про додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата.

Про це повідомив представник президента в КСУ Федір Веніславський, пише LIGA.net.

"Конституційний Суд надав негативний висновок", - повідомив він.

Відео дня

За словами Веніславського, КСУ встановив, що ініціатива Зеленського не відповідає вимогам статті 157 Конституції України. Водночас, з повним текстом рішення суду Веніславський ще не ознайомився.

Читайте такожЗа рік у Раді піймали 15 нардепів-кнопкодавів, найбільше – з фракції ОПЗЖ

Як повідомили виданню в прес-службі КСУ, висновок щодо законопроекту №1027 має бути опублікований на сайті суду сьогодні, 26 грудня.

Законопроект передбачав, що повноваження нардепа можуть бути припинені, якщо:

депутат вийшов з громадянства України або виїхав на постійне проживання за кордон; суд встановив, що депутат займався "кнопкодавством"; депутат був відсутній без поважних причин на третині пленарних засідань Ради або комітету протягом однієї сесії (за рішенням Верховного суду).

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня Верховна Рада направила до Конституційного суду президентський проект закону (№1027) про внесення змін до статті 81 Конституції україни (про підстави дострокового припинення повноважень народного депутата).

Законопроектом передбачено, що однією з підстав для дострокового припинення повноважень парламентарія є встановлення судом факту неособистого голосування цим депутатом.