REUTERS

Президент США Дональд Трамп поставив ультиматум Володимиру Зеленському у травні 2019-го про те, що він заморозить всю допомогу Україні та не відправить жодного високопоставленого чиновника на його інавгурацію, якщо той не почне розслідування щодо Burisma – компанії сина суперника Трампа на виборах – Байдена-молодшого.

Про це заявив партнер адвоката Рудольфа Джуліані Лев Парнас, передає Європейська правда.

Читайте такожПартнер Джуліані заявив, що Трамп знав про його спроби чинити політичний тиск на Україну

Відео дня

Наступного дня після того, як Парнас заявив, що він передав послання, Держдепартамент США оголосив, що віцепрезидент Майк Пенс більше не буде присутній на інавгурації президента України Володимира Зеленського.

За словами Парнаса, Трамп наказав Пенсу триматися якомога далі від прохання Джуліані, аби послати чіткий сигнал новій українській владі.

Вчора Конгрес США виклав у вільний доступ листування партнера адвоката Трампа Льва Парнаса з низкою українських чиновників. У розмовах Парнас неодноразово натякав на початок розслідування проти Burisma – компанії сина суперника Трампа на американських виборах.

Як відомо, до скандалу в США призвела телефонна розмова в липні 2019 року між президентами Сполучених Штатів та України Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським. Критики Трампа закидають, що у цій розмові він чинив тиск на Зеленського, аби той дав новий імпульс розслідуванню в Україні стосовно Хантера Байдена - сина ймовірного головного конкурента Трампа на президентських виборах 2020 року, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

У зв'язку зі скандалом у середині грудня Палата представників Конгресу США проголосувала за початок процедури імпічменту Трампа. Йдеться про обвинувачення за двома статтями - у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню Конгресу. Утім, на думку експертів, позбавлення Трампа посади президента вважається малоймовірним, адже для цього імпічмент має підтримати Сенат, більшість у якому контролює Республіканська партія, від якої був обраний Трамп.