Комітет з питань розвідки Палати представників США опублікував листування соратника адвоката Трампа Льва Парнаса. Зокрема з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим, головою СБУ Іваном Бакановим та колишнім генпрокурором Юрієм Луценком.

Листування у WhatsApp опубліковано на сайті Конгресу.

Читайте такожУ США оприлюднили нові свідчення у справі імпічменту Трампа, отримані від соратника Джуліані

Так, у травні 2019 року Парнас просив Баканова сконтактувати Джуліані та Зеленського. Також він надсилав Баканову статтю The New York Times щодо можливого суперника Трампа на наступних виборах США Джо Байдена. Про таке ж Парнас просив й помічника президента Сергія Шефіра, втім розмова їхня була короткою.

У квітні 2019-го людина Джуліані сконтактувалася з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. У повідомленнях Парнас писав, що перебуває в Києві та хотів би з ним зустрітися. Проте невідомо, чи зустрівся тоді Аваков з американцем.

Скріншот
Скріншот
Скріншот
Скріншот

Вже у травні Парнас знову написав Авакову та попросив організувати поїздку Джуліані в Україну. Аваков не відповів на останнє повідомлення від Парнаса, у якому той запитував про результати зустрічі з президентом.

Водночас з Луценком Парнас порушував, зокрема, тему ще тоді чинного посла США в Україні Марі Йованович.  Генпрокурор писав, що Йованович відкрито заявила про поганий підбір суддів Верховного суду, і що тепер він «зможе розповісти про заангажованість».

Скріншот

Крім того, за словами Луценка, Йованович просила не чіпати «гучних активістів НАБУ»: Лещенка, Шабуніна і Найема.

Скріншот

«Просто якщо ви не ухвалюєте рішення по мадам (Йованович – УНІАН) ви ставите під сумнів всі мої заяви», – додав генпрокурор, зауваживши, що в нього «успішно рухається справа по Злочевському», і тільки Джуліані не може «зняти одну дурепу».

Скріншот

У відповідь Парнас заявив, що США відкрито підтримують Луценка і називають «героєм України».

Як відомо, до скандалу в США призвела телефонна розмова в липні 2019 року між президентами Сполучених Штатів та України Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським. Критики Трампа закидають, що у цій розмові він чинив тиск на Зеленського, аби той дав новий імпульс розслідуванню в Україні стосовно Хантера Байдена - сина ймовірного головного конкурента Трампа на президентських виборах 2020 року, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

У зв'язку зі скандалом у середині грудня Палата представників Конгресу США проголосувала за початок процедури імпічменту Трампа. Йдеться про обвинувачення за двома статтями - у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню Конгресу. Утім, на думку експертів, позбавлення Трампа посади президента вважається малоймовірним, адже для цього імпічмент має підтримати Сенат, більшість у якому контролює Республіканська партія, від якої був обраний Трамп.