Ілюстрація / REUTERS

Законопроект про столицю пройшов друге читання профільного комітету Верховної Ради і скоро буде винесений на розгляд парламенту.

Про це у себе на сторінці в Facebook повідомив нардеп від "Слуги народу" Олександр Ткаченко.

"Сьогодні Закон про столицю - місто Київ отримав друге дихання. Точніше пройшов друге читання профільного комітету... Чекати скоро - в Раді. Попри марні потуги Кличка та його "партнерів" з партії забудовників з ОПЗЖ застопорити процес", - написав нардеп.

Відео дня

За його словами, комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування врахував поправки, які були запропоновані як киянами після низки публічних обговорень, так і депутатами, активістами та європейськими експертами.

Ткаченко наголосив, що це дає вагомий шанс повернути киянам владу в місті та запровадити в столиці повноцінне європейське самоврядування.

Також, законопроект чітко розділює владу в Києві. "Всі повноваження по управлінню містом будуть у міського голови, а не у державної адміністрації, яка призначається центральною владою", - зазначає нардеп.

Читайте такожТкаченко розповів, які проблеми столиці найбільше хвилюють киян

Окрім того, законопроект скорочує склад Київради й наділяє її функціями щодо визначення стратегії міста та прийняття принципових рішень, а не вирішення питань з розподілу земельних ділянок під забудови.

Проект закону також встановлює прозорі та зрозумілі правила роботи для міської влади, ефективність показників та незалежний аудит її діяльності. Він передбачає повну прозорість усіх документів міста та містопланувальної документації.

Ткаченко наголошує що ухвалення законопроекту надасть людям право впливати на рішення, які приймаються в місті. Зокрема, контроль з боку мешканців над забудовою в їхніх районах. Документ дозволить захистити історичний центр міста, адже все, що будується, проходитиме тепер через повноцінний архітектурний конкурс.

"Головна антикорупційна новація законопроекту - міський голова та голови виконавчих офісів районів нестимуть персональну юридичну та політичну відповідальність за рішення прийняті їхніми органами", - підсумував Ткаченко.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня у парламенті було зареєстровано законопроект про внесення змін до закону "Про столицю України - місто-герой Київ" (№2143), а 19 вересня Верховна Рада включила його до порядку денного сесії.

21 вересня у Києві презентували проект закону "Про Київ - столицю України". Презентацію провели народні депутати від "Слуги народу" Олександр Ткаченко і Дмитро Гурін.

3 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про місто Київ - столицю України (№2143-3).