Рада ухвалила законопроект про столицю / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону про місто Київ - столицю України (№2143-3).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 244 народних депутата із 387, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом групи депутатів від "Слуги народу" пропонується встановити, що Київ як столиця України є політичним та адміністративним центром держави; місцем розташування Верховної Ради України, президента України, Кабінету міністрів України, окремих центральних органів виконавчої влади, інших органів державної влади.

Систему адміністративно-територіального устрою Києва становлять 10 районів у місті Києві.

Встановлюється, що місцеве самоврядування у Києві здійснюється територіальними громадами міста та районів у місті Києві як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Система місцевого самоврядування у місті Києві включає: територіальну громаду міста Києва; Київського міського голову; Київську міську раду; Київський магістрат; територіальні громади районів у місті Києві; районні у місті Києві ради; районні у місті Києві адміністрації; органи самоорганізації населення.

Київський міський голова є головною посадовою особою територіальної громади міста Києва. Він очолює виконавчий орган Київської міської ради - Київський магістрат та головує на засіданнях Київської міської ради.

На виконання своїх повноважень голова Київської міської державної адміністрації видає накази, розпорядження, приписи та протести. Він може здійснити перевірку актів органів місцевого самоврядування міста Києва, крім індивідуальних актів, на предмет їх відповідності Конституції та (або) законам України.

Цим законопроектом у законі "Про місцеві вибори" встановлюється, що загальний склад (кількість депутатів) Київської міської ради становить 80 депутатів (наразі - 120). Загальний склад районної у місті Києві ради становить 20 депутатів.

Закон доповнюється розділом "Проведення місцевих виборів у місті Києві". У розділі, зокрема, передбачено, що вибори депутатів Київради проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатних виборчих округах. Вибори відбуваються за відкритими виборчими списками міських організацій політичних партій у спосіб, що надає право виборцю визначати пріоритетність позиції кандидата у списку партії, за яку він голосує.

Вибори Київського міського голови проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, що збігається з територією міста Києва.

Вибори депутатів районних у місті Києві рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія району в місті Києві. Територія міста Києва ділиться на 10 багатомандатних виборчих округів.

Право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають кандидати в депутати, включені до виборчих списків міських організацій партій, що отримали 5 і більше відсотків голосів виборців у відношенні до сумарної кількості голосів виборців, поданих за кандидатів у депутати.

Участь у виборах до Київської міської ради в порядку самовисування кандидатів не допускається. Міський осередок політичної партії може висунути кандидатом на виборну посаду як члена політичної партії, так і позапартійну особу.

Виборець голосує за список політичної партії та за конкретного кандидата від цієї партії у своєму виборчому окрузі.

Вибори міського голови відбуваються в одномандатному виборчому окрузі. Переможцем виборів Київського міського голови визнається кандидат, який набрав більше ніж 50% голосів від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні в день виборів.