У САП вважають, що посадовці Кабміну проявили службову недбалість / фото УНІАН

Зареєстровано кримінальне провадження за фактом можливої службової недбалості службовців Кабінету міністрів України, які не вжили жодних заходів після отримання у січні та лютому двох листів від секретаря Ради національної безпеки і оборони з вимогою обмежити експорт і реекспорт продукції медичного призначення, захисних масок, рукавичок, халатів, необхідних для протиепідеміологічних заходів.

Як повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, провадження зареєстровано керівником САП Назаром Холодницьким.

Читайте такожЖиття в умовах коронавірусу. Навіщо потрібна ізоляція у чотирьох стінах

Відео дня

Досудове розслідування здійснюватиме Державне бюро розслідувань.

Вказано, що справа порушена за інформацією, що викладена на сайті одного з інтернет-видань України.

Зазначається, що службові особи Кабінету міністрів України проявили службову недбалість, що призвела до тяжких наслідків.

Так, відповідно до оприлюдненої інформації 31 січня 2020 року та 8 лютого 2020 року секретарем РНБО на адресу прем'єр-міністра України було скеровано листи про обмеження експорту та реекспорту продукції, що прямо чи опосередковано може бути використана при реалізації протиепідемічних, профілактичних та лікувальних заходів на території України з метою недопущення поширення випадків захворювання на коронавірус COVID-19.

Однак службовці Кабміну, неналежно виконуючи свої обов'язки, вищевказаних заходів так і не вжили.

23 березня 2020 року відомості про можливе вчинення правопорушення внесено до ЄРДР за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України.

Як відомо, сьогодні зранку інтернет-видання Цензор.нет повідомило, що митна служба спокійно оформляла аж до 11 березня вивезення масок з України - приватні компанії вивезли 980 тонн масок.

Читайте такожВ Іспанію завезли українські респіратори: головний митник каже, що все законно (відео)

"Державний злочин. Сьогодні екс-прем'єр-міністр Олексій Гончарук має бути викликаний на допит і має бути порушена кримінальна справа… Гончарук відмовився ухвалювати заборону на вивезення масок. Замість цього, митна служба спокійно оформляла аж до 11 березня вивезення масок з України. Уряд вдавав, що так і треба - на їхніх очах приватні компанії вивезли 980 тонн масок!", - розповів головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов.

Як повідомляв УНІАН, в Україні, за останніми даними, зафіксовано 73 випадки інфікування коронавірусом, в тому числі три летальних, одна людина видужала.

Читайте також: