REUTERS

Інцидент стався, коли канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас хотіли залишити саміт країн єврозони у Брюселі після 14 годин безплідних переговорів.

Про це повідомляє Европейская правда з посиланням на Financial Times.

"Меркель та Ципрас не могли дійти компромісу і не бачили причин для продовження переговорів, що фактично означало вихід Греції з єврозони", - йдеть у повідомленні.

Відео дня

Залишити саміт лідерам двох країн завадив президент Європейської ради Дональд Туск.

"Вибачте, але ви в жодному разі не залишите цієї кімнати", - сказав Туск, коли Ципрас та Меркель вже направлялися до дверей.

Каменем спотикання у переговорах був розмір і завдання приватизаційного фонду. Меркель хотіла, щоб 50 млрд євро від продажу активів йшли на погашення заборгованості.

Читайте такожЄвросаміт дає Греції останній шанс

Ципрас назвав національним приниженням пропозицію поступитися контролем над активами на суму, яка складає майже третину грецького національного доходу. Він запропонував  створити менший фонд, доходи від якого будуть реінвестувати в Греції.

Читайте такожІсторична угода між Грецією та ЄС: на що погодилися Афіни

Як відомо, на саміті ЄС, який розпочався в неділю і завершився в понеділок вранці, було узгоджено принципи програми економії в Греції.

Країни ЄС нададуть Афінам фінансову підтримку в обмін на проведення грецькою владою низки болючих реформ.