Президент України Віктор ЮЩЕНКО наголошує, що уряд має право виставити на продаж лише хімічне підприємство із структури Одеського припортового заводу.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні в інтерв’ю журналістам В.ЮЩЕНКО зауважив, що він вже втомився повторювати, що відповідно до українського законодавства, заборонено приватизацію інфраструктури українських портів.

В.ЮЩЕНКО нагадав, що ОПЗ складається "з кількох компонентів" – хімічного заводу, припортової інфраструктури, а також аміакопроводу з Тольятті до Одеси.

Відео дня

Президент назвав позитивним те, що на сьогоднішній день вже закінчилась дискусія щодо можливості приватизації аміакопроводу. «Це унікальний провід, який в цій ситуації має відноситись до компетенції державного управління», - сказав глава держави.

Щодо хімічного заводу, то В.ЮЩЕНКО зазначив, що його приватизація відноситься до компетенції уряду. «Будь ласка, приватизуйте», - сказав він.

З приводу припортової інфраструктури Президент вчергове наголосив, що дискусія навколо цього питання можлива лише після внесення змін до законодавства, яке на сьогодні забороняє таку приватизацію. Президент вважає, що навіть якби законодавство і дозволяло таку приватизацію, то в сьогоднішніх умовах робити це було б не варто, оскільки зараз немає з боку держави чіткого, прозорого, налагодженого контролю роботи даного ринку.

Як повідомлялося, В.ЮЩЕНКО неодноразово виступав проти приватизації ОПЗ без виведення з його складу комплексу з перевалки аміаку.

Він вважає, що продаж комплексу в приватну власність і подальша втрата над ним монопольного державного контролю може призвести до неконтрольованого зростання цін на перевалочні послуги.

Довідка УНІАН. 11 лютого 2008 р. Кабмін затвердив умови проведення конкурсу з продажу акцій ВАТ “Одеський припортовий завод”.

Фонд держмайна України 20 лютого оголосив конкурс з використанням відкритої пропозиції ціни за принципом аукціону з продажу 99,52% пакету акцій ВАТ "Одеський припортовий завод". Стартова ціна пакету, який виставлявся на конкурс - 3 млрд. грн. Конкурс мав відбутися через 75 днів після публікації оголошення. Документи, необхідні для участі в конкурсі з приватизації ВАТ «Одеський припортовий завод», у Фонда державного майна України запитали 20 компаній.

Між тим, 15 квітня Президент В.ЮЩЕНКО своїм указом зупинив розпорядження Кабміну від 11 лютого 2008 року про затвердження умов конкурсу з продажу 99,52% пакету акцій ВАТ «Одеський припортовий завод».

25 квітня прем`єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО, представляючи колективу ФДМУ Андрія ПОРТНОВА як в.о. голови Фонду, повідомила, що Окружний адміністративний суд Києва 24 квітня прийняв рішення про зупинення дії наказів Валентини СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО про призупинення приватизації Одеського припортового заводу.

Між тим, В.ЮЩЕНКО повторно зупинив дію розпорядження Кабміну від 6 лютого про зміни в керівництві ФДМУ та про початок конкурсу з продажу ОПЗ.

Після цього Ю.ТИМОШЕНКО доручила в.о голови ФДМУ А.ПОРТНОВУ не виконувати укази Президента від 25 квітня щодо керівництва Фонду держмайна та з приводу припинення конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу.