Сьогодні до Конституційного Суду України надійшли конституційні подання Президента України Віктора ЮЩЕНКА щодо конституційності розпоряджень уряду, які стосуються призначення та звільнення керівництва Фонду державного майна, приватизації Одеського припортового заводу, а також постанови Кабінету Міністрів щодо проведення земельних аукціонів.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Конституційного Суду України, суд отримав подання глави держави щодо відповідності Конституції України (конституційності) розпоряджень Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2008 року «Про звільнення Віктора ПЕТРОВА з посади першого заступника голови Фонду державного майна України» № 201-р, «Про звільнення Світлани ЛЄДОМСЬКОЇ з посади заступника голови Фонду державного майна України» № 202-р, «Про звільнення Анатолія ГРИНЕНКА з посади заступника голови Фонду державного майна України» № 203-р, «Про звільнення Олександра ПОТІМКОВА з посади заступника голови Фонду державного майна України» № 204-р, «Про призначення Андрія ПОРТНОВА першим заступником голови Фонду державного майна України» № 205-р, «Про призначення ПЕТРАШКА С.Я. заступником Голови Фонду державного майна України» № 206-р, «Про призначення ФЕСЕНКА В.І. заступником Голови Фонду державного майна України» № 207-р, «Про проведення службового розслідування» № 208-р.

Також сьогодні до КС надійшло подання щодо відповідності Конституції розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Умов проведення конкурсу з продажу пакета акцій ВАТ «Одеський припортовий завод» від 11 лютого 2008 року № 261-р.

Відео дня

Крім того, КС отримав подання щодо конституційності постанови Кабміну «Про затвердження Порядку проведення у 2008 році земельних аукціонів» від 17 квітня 2008 року № 394.

Згідно з Регламентом Конституційного Суду, подання передані на вивчення до Секретаріату КС.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого Кабмін відсторонив В.СЕМЕНЮК з посади голови ФДМУ і призначив виконувати ці обов`язки А.ПОРТНОВА. Також Кабмін призначив нових заступників голови Фонду держмайна.

Між тим 7 лютого Президент зупинив дію цих розпоряджень уряду і направив до КС подання з приводу конституційності цих розпоряджень уряду щодо керівництва Фонду держмайна.

Водночас 25 квітня прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО представила колективу ФДМУ А.ПОРТНОВА як в.о. голови Фонду.

Вона також повідомила, що Конституційний Суд 17 квітня поточного року прийняв ухвалу про відмову у конституційному провадженні за зверненням Президента про відповідність Конституції відсторонення В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО і її заступників від посади і призначення нових керівників.

25 квітня Президент повторно зупинив дію розпоряджень Кабінету Міністрів від 6 лютого щодо кадрових змін у керівництві Фонду держмайна, розпорядження від 11 лютого про умови приватизації ОПЗ і постанови від 17 квітня про порядок проведення земельних аукціонів.