геннадий афанасьев / youtube.com

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив адвокат Афанасьєва Олександр Попков.

"Зараз у Геннадія досить скрутне становище. Мені здається, що він найбільш вразливий серед тих людей, які по "справі Сенцова" потрапили під кримінальне переслідування... Геннадій фактично став особистим ворогом ФСБ, оскільки з нього вибили свідчення, оскільки він протягом 1,5 років говорив про те, що Сенцов очолює терористичну групу, а потім в суді знайшов у собі мужність і відмовився від цих свідчень, незважаючи на те, що буквально за кілька днів до цього його відвідували співробітники ФСБ і вмовляли, змушували і натякали йому, що він зобов'язаний свідчити проти Сенцова", - розповів він.

Читайте такожУ МЗС поставили режисерський стілець для Сенцова

Відео дня

За словами Попкова, після того як Афанасьєв відмовився від свідчень, "почалася дуже жорстка помста".

"Йому відразу сказали, що він поїде до білих ведмедів, і він справді поїхав на північ. Він знаходиться в дуже жахливій виправній колонії, і цього їм мало. Над ним фактично продовжують знущатися... Ніхто його не б'є, не катує, але умови надзвичайно жорстокі і складні. Він готовий витримати все. Навіть свою смерть. Але він дуже сподівається, що Україна йому допоможе", - сказав адвокат.

Попков також підкреслив, що Афанасьєв є громадянином України.

"Він громадянин України, не приймав російського громадянства, не підписував жодних документів, які б пов'язували його з російським громадянством, а те, що Росія вважає його своїм громадянином автоматично при "переході" Криму, це порушує будь-які правові норми. Ми спробуємо його захищати, але Україна повинна заступитися за свого громадянина і якимось чином його звільняти", - сказав адвокат.

Читайте такожПравозахисники збирають підписи проти тиску на свідка у справі Сенцова-Кольченка

Він вважає, що Афанасьєв може не дожити до звільнення з російської колонії.

"Незважаючи на те, що йому дали 7 років, я думаю, він через 7 років не вийде просто так. Вже зараз йде цілеспрямована і планомірна робота з його знищення... Його збираються переводити в приміщення камерного типу. Так можна потрапити і в колонію для довічників. Він передав кілька документів мені і прохання на ім'я президента Порошенка, заяву в МЗС України, генконсульство України, щоб вони допомогли йому як громадянину України, а також передав звернення до громадян України", - сказав адвокат.

Як повідомляв УНІАН, українського режисера Олега Сенцова, активістів Олександра Кольченка, Олексія Чирнія і самого Афанасьєва в травні 2014 року затримали в окупованому Росією Криму співробітники ФСБ. Їх звинуватили в підготовці терактів.

Афанасьєв був ключовим свідком на судовому процесі над Сенцовим і Кольченком, яких 25 серпня 2015 року засудили до 20 і 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Афанасьєв в судовому засіданні відмовився від своїх показань, заявивши, що слідство отримало їх раніше шляхом тортур.

Правозахисники закликали Генпрокуратуру РФ розслідувати озвучені факти тортур щодо Афанасьєва. 19 серпня правозахисний центр "Меморіал" у Росії оголосив Афанасьєва політв'язням.

4 жовтня правозахисна організація Amnesty International розпочала збір підписів під зверненням до генерального прокурора Росії Юрія Чайки про неприпустимість фізичного тиску на Афанасьєва.