Межигорье / Фото УНИАН

Про це вони заявили у відкритому листі до президента, повідомляє "Українська правда".

Автори звернення назвали ініціативу Порошенка про передачу колишньої резиденції "Межигір'я" в управління Міноборони "помилковою та небезпечною".

"Подібне рішення буде порушенням усіх можливих законів та юридичних норм, оскільки на даний час майно резиденції є заарештованим в якості речового доказу в кримінальній справі, і будь-які рішення стосовно зміни власника резиденції може приймати лише суд", - йдеться у листі.

Відео дня

Читайте такожСБУ затримала ще одного учасника оборудки з передачі Януковичу "Межигір'я"

За словами розслідувачів, резиденцію екс-президента Віктора Януковича було збудовано за кошти, отримані від вчинення ним корупційних дій, а після втечі Януковича вона утримується виключно за рахунок відвідувачів і не отримувала державного фінансування.

"Межигір'я" повинне стати національним парком - пам'ятником корупції, який би нагадував теперішнім та майбутнім посадовцям про те, яка доля чекатиме крадіїв, що намагаються відгородитися від своїх співгромадян високим парканом", - зазначають підписанти звернення.

Підпорядкування резиденції Міністерству оборони, на думку журналістів, призведе до закриття території для відвідувачів та закриття фінансування резиденції коштом платників податків.

Читайте такожУ МВС підтвердили, що Тимошенко їздила на викраденому з Межигір'я Мerсedes S600L - ЗМІ

"За відсутності будь-яких прорахунків економічної доцільності такого кроку та вартості переобладнання резиденції під реабілітаційний центр подібне рішення містить в собі надзвичайно високі корупційні ризики, що фактично є поверненням до практики зловживань часів уряду Януковича", - наполягають журналісти.

Автори пропонують передати управління "Межигір'ям" спеціально створеному трасту із наглядовою радою з "активістів, місцевих громад та представників державної влади з можливістю ведення господарської діяльності та залучення коштів з метою забезпечення поточних потреб та подальшого розвитку об'єктів". 

Відповідний законопроект журналісти готові розробити разом із правниками-волонтерами.

Читайте такожПечерський суд Києва наклав арешт на "Межигір'я"

"Звертаємось до всіх суб’єктів законодавчої ініціативи з закликом взяти в свої руки вирішення проблеми "Межигір'я" у спосіб, що стане символом та прецедентом повернення громадськості майна, здобутого корупційним шляхом", - сказано у зверненні.

Нагадаємо, 13 жовтня Порошенко запропонував Кабінету міністрів передати "Межигір'я" у відання Міноборони з тим, щоб створити у ньому реабілітаційний центр для бійців АТО.