Фото УНИАН

Про це заявив один з лідерів кримських татар, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає "Апостроф".

"По-перше, ця гілка "Каховка-Титан" (якою відновлено енергопостачання - Ред.) заходить спочатку у Крим, а потім направляється в два райони Херсонської області", - пояснив він.

При цьому Джемілєв зазначив, що якщо гілкою не подавати електрику, залишаться знеструмленими деякі селища Херсонської області.

Відео дня

Читайте такожДжемілєв назвав умови продовження контракту на поставки електроенергії до Криму

"По-друге, були розмови про загрозу техногенної катастрофи на заводі "Титан", якщо туди не буде надходити електроенергія. Це, правда, не зовсім вагомий аргумент, ми цьому підтвердження не знайшли. Але істотним є те, що наші західні союзники висловлювали щодо цього занепокоєння і говорили, що коли в країні відбуваються такі речі, довільно перекриваються дороги, - це свідчення того, що держава не контролює ситуацію, що у нас нестабільність", - розповів один з лідерів кримських татар.

За словами Джемілєва, висловлювалися щодо цього й Франція, і Німеччина, посольство США теж висловлювало занепокоєння.

"Ми говорили про те, що електроенергії, яка виробляється в Криму, при розумному розподілі повинно бути достатньо, щоб задовольняти побутові потреби мешканців півострова. Але в Криму все робиться по-російськи: росіяни спочатку військові бази забезпечують, ФСБ, а потім вже населення. Ми вирішили до 31 грудня, тобто до закінчення дії угоди між Росією та Україною про постачання (електроенергії, — Ред.), цю одну лінію подати", - резюмував політик.

Раніше Джемілєв повідомляв, що в будь-яких угодах, підписаних Україною щодо анексованого Росією Криму, півострів має фігурувати тільки як частину України.