Один із лідерів Партії регіонів, народний депутат України Андрій КЛЮЄВ називає високою вірогідність дострокових парламентських виборів, але вважає, що політичним силам краще домовитися.

Таку думку він висловив в коментарі, переданому агентству УНІАН прес-службою депутата.

Він назвав очевидним той факт, що сьогодні в парламенті досить складно буде створити коаліцію. «І з погляду майбутніх президентських виборів, і з погляду ідеологічних розбіжностей між основними політичними силами. Отже дуже вірогідні дострокові парламентські вибори», - вважає депутат. Водночас, А.КЛЮЄВ зазначає, що торішні парламентські вибори, «продавлені Президентом з безліччю порушень закону», принесли країні тільки нові проблеми і протистояння. «Ніяких проривів не відбулося, незважаючи на всі обіцянки їхніх ініціаторів», - сказав депутат.

Відео дня

Тому, за словами А.КЛЮЄВА, залишається один шлях – домовлятися. «Відновлення повноцінної роботи парламенту минулого тижня показало, що цей шлях може бути продуктивним. І це перший крок», - сказав він.

«Природно, основні політичні сили мають позиції, за якими буде складно знайти компроміс. Партія регіонів також не переступить через свої базисні принципи. Проте в першу чергу необхідно зайнятися нагальними економічними і соціальними проблемами», - вважає А.КЛЮЄВ.

За словами депутата, крім того, шляхом переговорів і взаємних компромісів треба змінити законодавче поле, «так, щоб мінімізувати цей бардак влади: максимально чітко розмежувати повноваження і відповідальність (усунути роздвоєність виконавчої гілки), мінімізувати загрозу авторитаризму, можливості зловживань». «Природно, самі по собі законодавчі зміни не гарантують відсутності конфліктів і криз надалі. Потрібна ще політична воля і розуміння, що далі так жити не можна. Інакше ми втратимо нашу країну», - наголосив він.

Обгрунтовуючи свою позицію, А.КЛЮЄВ зазначив, що до пошуку компромісів підштовхує і економічна ситуація в країні. Він вважає, що вичерпано потенціал відновного зростання економіки України після кризи початку 90-х. «Проте влада дуже мало зробила для появи нових перспектив. Роки після виборів-2004 практично втрачені для країни - постійні політичні протистояння, особливо в «помаранчевій» команді, безвідповідальний популізм і непрофесіоналізм багатьох чиновників призвели до плачевних результатів», - вважає депутат.

Він зазначив, що наступний рік всі експерти, зокрема й міжнародні, називають дуже складним для економіки України. За прогнозами експертів, економічне зростання наступного року практично зупиниться. «Для простих людей це - подальше підвищення цін, зниження доходів, стрибок безробіття, неможливість одержати кредит», - зазначив А.КЛЮЄВ.

«Необхідно терміново вживати заходів. Водночас завдання влади думати про майбутнє країни. Ми повинні не тільки запобігти економічній кризі і стабілізувати економіку, але й створити наробок на перспективу. Ми не маємо права більше втрачати час», - вважає депутат. За словами А.КЛЮЄВА, «для всього цього потрібна сильна і професійна влада. А з цим поки що проблеми».