фото: УНІАН

Про це заявив в інтерв'ю Радіо Свобода Віктор Медведчук, кум президента РФ Володимира Путіна та один з учасників гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську, передає Українська правда.

Політик звинуватив українську владу в тому, що вона сама відштовхнула від себе мешканців півострову, що нібито й спонукало їх погодитися з анексією.

Читайте такожУ Криму відповіли на озвучене Порошенком завдання повернути український прапор в окуповані міста

Відео дня

"Якби влада України хотіла повернути Крим, вона би не обмежувала постачань електрики (з материка на півострів) та водопостачання, не оголошувала би економічну блокаду. Не було би припинення залізничного сполучення, вантажних і пасажирських перевезень", - заявив Медведчук, повторюючи пропагандистську риторику Кремля. 

Говорячи про окупований проросійськими бойовиками Донбас, Медведчук заявив, що українська сторона має "досягти консенсусу" безпосередньо з керівництвом бойовиків ("ДНР" та "ЛНР"), оскільки, за його словами, "немає іншого шляху для повернення цих території".

"Є ще один спосіб, але це нереально - українська армія має перейти у наступ і захопити ці території силою. Але ні Вашингтон, ні Брюссель не дозволить Україні зробити це", - заявив він.

Також Медведчук заявив, що його стосунки з президентом РФ Путіним допомагають йому "допомогати інтересам (України)".

Читайте такожМедведчук заявляє, що веде переговори з РФ та бойовиками щодо звільнення українських заручників поза "Мінськом"

"Я використовую їх всюди, де це можливо, наприклад, щоб домагатися припинення війни на Донбасі", - запевнив він і додав, що його позицію "Донбас є частиною України" розділяє і Путін, який "каже, що на Донбасі має бути мир".

Однак, як зазначає видання, за два дні після інтерв'ю журналісти стали свідками порушення "режиму тиші" бойовиками, відвідавши лінію розмежування на Донбасі у Мар'їнці на Донеччині. 

Довідка УНІАН. Росія у березні 2014 роки після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. РФ поставляє терористам "ДНР" і "ЛНР" озброєння і направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська. З середини квітня 2014 року в Луганській і Донецькій областях тривають бойові дії.