1 жовтня 2008 р. колишній прем’єр-міністр України Павло ЛАЗАРЕНКО спільно із своїм захистом прийняв безпрецедентне рішення – повернутися до пенітенціарної установи США з метою убезпечити своє життя.

Про це йдеться в переданій УНІАН заяві адвоката П.ЛАЗАРЕНКА Марини ДОЛГОПОЛОЇ.

Посилаючись на інформацію, одержану від американських адвокатів, М.ДОЛГОПОЛА зазначає, що “це рішення прийнято виключно у зв’язку з останніми політичними подіями в Україні і усвідомленням того, що в результаті гострого політичного протистояння в Україні, особа ЛАЗАРЕНКА стала надто небезпечною та незручною певним політичним лідерам України”.

Відео дня

За словами М.ДОЛГОПОЛОЇ, “ЛАЗАРЕНКУ П.І. стали відомі факти, що підтверджують існуючу реальну загрозу його життю”.

“Подібна ситуація вже була у 1999 році напередодні президентських виборів в Україні, коли, за наполяганням ФБР, ЛАЗАРЕНКА було ізольовано. Тоді, за інформацією американських спецслужб, російські кримінальні структури одержали завдання від українських політиків фізично знищити ЛАЗАРЕНКА”, - наголосила адвокат і додала: “На жаль, ситуація повторюється і в другій половині вересня 2008 року.

За даними М.ДОЛГОПОЛОЇ, “адвокати ЛАЗАРЕНКА П. І. стверджують що, як тільки політична ситуація в Україні нормалізується, він зможе повернутися додому”.

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Степан ГАВРИШ заявив, що Україна досягла попередніх домовленостей з американською стороною про можливу екстрадицію в Україну колишнього прем`єр-міністра П.ЛАЗАРЕНКА.

У свою чергу прем`єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО 29 вересня заявила, що не виключає, що для боротьби з нею може бути використана й екстрадиція П.ЛАЗАРЕНКА. «Я стежу за тим, що заради боротьби з ТИМОШЕНКО розпускаються верховні ради, руйнують демократичні коаліції, завозиться в Україну за імпортом ЛАЗАРЕНКО, ще якісь дії робляться...», - сказала прем`єр.

*** П.ЛАЗАРЕНКО в серпні 2006 року був засуджений каліфорнійським судом до 9 років ув’язнення за відмивання грошей та інші злочини. Поки продовжуються слухання в апеляційних судах, він залишається під домашнім арештом у своїй квартирі в Сан-Франциско.