Кабінет Міністрів не може примусити Київську міську державну адміністрацію знизити тарифи на транспорт, але наполягає на існуванні для цього резервів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив перший віце-прем`єр-міністр України Олександр ТУРЧИНОВ сьогодні журналістам у Кабміні.

«Поза сумнівом, відповідальність за встановлення тарифів і вартості проїзду лежить на київській владі. Кабінет Міністрів не може за неї ухвалювати рішення», - сказав О.ТУРЧИНОВ.

Відео дня

Віце-прем`єр повідомив, що робоча група Держінспекції за цінами внаслідок вивчення інформації про підвищення тарифів встановила, що Київський метрополітен має внутрішні резерви для зниження тарифів на проїзд. «Базою для зниження вартості проїзду є такі цифри: фактично в 2,5 разу завищено рентабельність цих підприємств. Розрахункові 24,2%, хоча за рішенням самої Київради, рентабельність таких підприємств не може перевищувати 10%. Близько 280 млн. грн. зараховано за рахунок неправомірного віднесення до вартості проїзду вартості капітальних вкладень, на 99 млн. завищено амортизацію, 365 млн. – це резерв за рахунок неврахування непрофільних доходів, а також заниження пасажиропотоку. До того ж вартість розміщення реклами в метрополітені в 25 разів нижча середньої вартості розміщення реклами в інших місцях Києва», - пояснив О.ТУРЧИНОВ.

«Є колосальний резерв, який дає змогу, за попередніми оцінками, скоротити вдвічі вартість проїзду: в метро – до 1 грн. і до 80 коп. – в наземному транспорті», - наголосив віце-прем`єр.

Як повідомляв УНІАН, КМДА видала розпорядження про підвищення вартості проїзду в міському пасажирському транспорті в 3-4 рази. З 4 листопада 2 грн. коштує одна поїздка в метрополітені, якщо пасажир купує один жетон на проїзд. Проїзд у наземному транспорті коштує 1,5 грн., якщо купити квиток завчасно в кіоску, і 2 грн. – якщо купити в салоні автобуса, трамвая, тролейбуса.

Прокуратура Києва почала перевірку дотримання столичною міською державною адміністрацією законодавства під час введення нових тарифів на проїзд у громадському транспорті.

18 листопада перший віце-прем`єр-міністр О.ТУРЧИНОВ доручив Київській міській державній адміністрації знизити вартість проїзду в громадському транспорті удвічі. Таке доручення дано за наслідками наради щодо попередніх підсумків перевірки обґрунтованості підвищення тарифів на послуги міського пасажирського транспорту в Києві.

За даними прес-служби, під час наради члени робочої групи доповіли О.ТУРЧИНОВУ, що проаналізовані дані свідчать про необґрунтованість підвищення тарифів на транспорт і наявність можливості їх зниження принаймні удвічі. Так, зокрема, у 2,5 разу завищена рентабельність транспортних підприємств, величина пасажиропотоку занижена, ховаються реальні доходи від рекламної і орендної діяльності, завищена амортизація, відбулося безпідставне віднесення на собівартість капітальних витрат і тому подібне. Одержані під час перевірок дані свідчать, що вартість проїзду в метрополітені не може перевищувати 1 грн., а в наземному транспорті - 80 копійок.

[ назад ]