Президент України Віктор ЮЩЕНКО відзначає економічні здобутки України, але вважає, що уряду ще потрібно пройти «ключові тести», які засвідчать його дієздатність.

Як передає кореспондент УНІАН, в інтерв’ю журналістам, оцінюючи 100 днів роботи уряду Віктора ЯНУКОВИЧА, Президент зазначив, що 100 днів є часом для чіткого формування курсу національного уряду. «Я хотів би виділити 2-3 тести, які будуть ключовими для діяльності уряду», - сказав він.

Першим В.ЮЩЕНКО назвав здатність уряду наслідувати і розвивати внутрішній і зовнішній курс України. Він підкреслив, що Україна повинна сформувати чіткий загальнонаціональний курс, причому як внутрішній, так і зовнішній. «Це особлива знакова річ, яка говорить про перспективи національного розвитку». Президент підкреслив, що це важливо для всіх громадян, розвитку бізнесу, відносин України з іншими державами. «Я не скажу, що є свідком того, що ця політика демонструє глибоку послідовність з того, що було зроблено за останні 1,5 роки. Я не можу бути задоволений по деяких напрямках у сфері внутрішньої національної політики, я не можу бути задоволений деякими акцентами, які ставить уряд у зовнішній політиці», - сказав В.ЮЩЕНКО додавши, що це стосується і приєднання України до системи колективної європейської безпеки.

Відео дня

Президент висловив побажання мати більш прозору політику в питаннях, пов’язаних з вступом України до Світової організації торгівлі.

Другим тестом Президент вважає ухвалення бюджету, який би забезпечував соціальні стандарти і не допускав ручного управління.

Водночас Президент підкреслив, що сьогодні Україна має унікальну динаміку економічного розвитку порівняно з іншими країнами Східної Європи. «Я думаю, що значна частина показників, які були досягнуті за півроку тому, за півтора роки тому, сьогодні знаходяться у гарній динаміці. Це одні з кращих показників по Східній Європі, країнах колишнього Радянського Союзу. Якщо ми закінчимо цей рік з динамікою близько 7%, я думаю, що це буде один із кращих показників в Європі», - наголосив Президент, додавши, що це той комплімент, який би він хотів сказати як уряду, так і всім гілкам влади.

Президент вчергове підкреслив, що готовий співпрацювати з урядом. Він зауважив, що це не лише його прямий обов’язок, а й розуміння необхідності політичної консолідації і порозуміння. «Це те, що потрібно сьогодні Україні на найближчі роки», - сказав він.

В.ЮЩЕНКО назвав демонстрацією нової політики те, що Президент спілкується з опозицією і владою. «Я хотів би, щоб це прозвучало в особливому контексті – я за співпрацю між органами влади. І з моїх вуст не буде звучати того, що буде принижувати той чи інший інститут влади або особу, яка представляє цей інститут – це правило, це принцип», - сказав В.ЮЩЕНКО.