Затверджувати директиви на міжнародні переговори є конституційним правом Президента України.

Як повідомили УНІАН у Офіційному інтернет-представництві глави держави, на цьому наголосила прес-секретар Президента Ірина ВАННИКОВА.

Вона нагадала, що сьогодні Президент України підписав Указ, який визначає деякі питання дальшого розвитку українсько-американських відносин у зв’язку з робочим візитом прем’єр-міністра до Сполучених Штатів. Цим Указом глава держави доручив Кабінету Міністрів подати йому на затвердження проект директив делегації України під час робочого візиту прем’єра до США.

Відео дня

Глава держави, згідно з Конституцією (пункт 3, ст. 106), здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори – зазначає І.ВАННИКОВА.

Також право Президента затверджувати директиви на міжнародні переговори регламентується Указом України № 841 від 1996 року та відповідним Законом України «Про міжнародні договори України».

Президент України регулярно затверджує директиви на міжнародні заходи за участі українських високопосадовців, зокрема, на переговори, де бере участь і сам глава держави. «Так, глава Української держави затверджував директиви на переговори під час Саміту Україна-ЄС (Гельсінкі) та на двосторонні переговори з прем’єр-міністром Фінляндії Матті ВАНГАНЕНОМ”, – наголосила прес-секретар Президента.